Voldsomme demonstrasjoner mot nye innstramminger i Hellas

Hardt prøvede grekere protesterer mot ytterligere kutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Protesterende grekere tok i dag mer enn plakater og slagord i bruk mot politiet utenfor det greske parlamentet. Noen demonstranter kastet bensinbomber, såkalte Molotov cocktails, mot politiet som svarte med tåregass.

Samtidig med at fagforeninger i landet har tatt ut sine medlemmer i streik, demonstrerte så mange som 70 000 mennesker mot ytterligere innstrammingstiltak, skriver CNN. Andre kilder mener det kan ha vært mer enn 100 000 demonstranter i gatene.

Striden dreier seg om 13,5 milliarder euro, eller nærmere 100 milliarder kroner, i kutt. De skal blant annet finansieres med høyere skatter og kutt i pensjonsutgiftene.

Blant annet skal pensjonsalderen heves med to år til 67, og oppsigelsesvarsel og sluttpakker kuttes i henholdsvis tid og størrelse.

Det er forventet at forslaget vil gå gjennom i parlamentet, med noen få stemmers flertall. Uten disse kuttene er det tvilsomt om EU vil bidra med den neste sårt tiltrengte redningspakken til den hardt prøvede greske økonomien.

Statsminister Antonis Samaras sier at landet vil slippe opp for penger allerede denne måneden uten hjelp fra EU. Det er ikke opposisjonen uten videre enig i.

- Politikken som føres i forhold til disse redningspakken er en katastrofe, absurde og fullstendig feilslått, sier Alexis Tsipras, leder for opposisjonspartiet Syriza.

Norsk vitne Norske Alex Iversen befant seg i nærheten av demonstrasjonene i Aten tidligere i kveld. Han sier til Dagbladet at det var en massiv ansamling av mennesker der.

- Jeg har aldri sett så mange mennesker samlet på et sted. Det var slående hvor mangfoldig folkemassen var. Det var vanlige mennesker, unge som gamle, som var samlet for å demonstrere, sier han.

BRANNBOMBER: En politimann blir slukt av flammene fra hjemmelagede brannbomber. Det er kaotiske tilstander etter at grekerne må tåle enda flere kutt i velferdsgodene. Foto: DIMITRI MESSINIS/AP
BRANNBOMBER: En politimann blir slukt av flammene fra hjemmelagede brannbomber. Det er kaotiske tilstander etter at grekerne må tåle enda flere kutt i velferdsgodene. Foto: DIMITRI MESSINIS/AP Vis mer

Iversen forteller at stemningen var anspent.

- Du kunne se at menneskene var nervøse. Vi satt på en bar like i nærheten av Syntagma, men da eksplosjonene startet stengte de baren veldig raskt. Du kunne føle på folka som jobbet der at de var nervøse for det som kunne komme, sier han.

- Jeg var ikke redd, men jeg kan ikke si at jeg følte meg trygg. Det var skummelt å oppleve smellene, som jeg tror kom fra fyrverkeri eller politi som ville skremme demonstrantene. Demonstranter har fortalt oss at politiet begynte å bruke tåregass uten å ha blitt provosert,

Den norske turisten sier at han kunne kjenne tåregassen i lufta da han forlot plassen.

SVARTE MED TÅREGASS: Greske politifolk brukte tåregass mot demonstrantene. Demonstrantene hevder at politiet begynte med tåregass, og ble besvart med bensinbomber. Foto: DIMITRI MESSINIS/AP
SVARTE MED TÅREGASS: Greske politifolk brukte tåregass mot demonstrantene. Demonstrantene hevder at politiet begynte med tåregass, og ble besvart med bensinbomber. Foto: DIMITRI MESSINIS/AP Vis mer

- Grekere jeg oppholder meg sammen med sier at demonstrantene har trukket seg tilbake fra plassen fordi det ikke er mulig å være der, men nå organiserer de seg og er på vei tilbake.

Ifølge Iversens greske venner er slike demonstrasjoner slett ikke uvanlig.

- For en fredelig skandinav er dette veldig annerledes enn andre demonstrasjoner jeg har vært borti. Man føler alvoret. Disse menneskene møter ikke opp her for gøy. Det er livene deres og framtida det handler om.

TÅREGASS: Demonstranter brukte bensinbomber, og fikk tåregass i retur. Foto: STRINGER/REUTERS
TÅREGASS: Demonstranter brukte bensinbomber, og fikk tåregass i retur. Foto: STRINGER/REUTERS Vis mer