Voldsomme kamper i Afghanistan

Bitre fiender blant Afghanistans regjeringsvennlige krigsherrer utkjempet natt til mandag nye harde kamper rundt byen Herat vest i landet. Både stridsvogner og tungt artilleri deltok i slaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 100 mennesker var kvelden før bekreftet døde i kamphandlingene som brøt ut etter drapet på Afghanistans luftfartsminister Mirwais Sadiq. Sadiq var sønn av den mektige provinsguvernøren i Herat, Ismail Khan.

Øyenvitner beskrev kampene ved byen 650 kilometer vest for hovedstaden Kabul som de verste mellom ellers regjeringstro grupper i landet siden det islamistiske Taliban-regimets fall i 2001. Afghanistans president Hamid Karzai er i alvorlige vanskeligheter, ble det sagt.

Truet

Den afghanske presidentens maktstilling trues av radikale islamister som har fått ny vind i seilene. Karzai kalte søndag sammen til krisemøte i regjeringen, og lovet å sende regjeringsstyrker til Herat-regionen.

Meldingene om hvordan Mirwais Sadiq mistet livet var uklare og til dels motstridende. En talsmann for Ismail Khan sa at luftfartsministeren falt i bakhold, men andre tjenestemenn fortalte at han ble drept da han var på vei inn i huset til en offiser i regjeringshæren.

Sadiq så ut til å ville bryte seg inn hos sjefen for regjeringsstyrkene i Herat, som var hans personlige fiende, hevdet tjenestemennene. Khans talsmann Ghulam Mohammad Masoan sa derimot at Sadiqs bil ble truffet av en rakettdrevet granat i sentrum av Herat.

Strid

Ismail Khan ble regnet som radikal islamist. Han skal ha ligget i strid med andre medlemmer av Karzais USA-støttede regjering etter anklager om at lot være å innbetale millionbeløp i tollinntekter fra Herat, som er et viktig handelssentrum, til den afghanske statskassen.

Rundt 100 amerikanske soldater og sivile tjenestemenn er utplassert i Herat.

- De overvåker situasjonen men gjør ikke noe forsøk på å gripe inn, sa den amerikanske hærens talsmann oberstløytnant Bryan Hilferty søndag.

Mirwais Sadiq er tredje regjeringsmedlem som mister livet i Afghanistan siden Talibans fall i desember 2001. Hans forgjenger som luftfartsminister Abdul Rahman døde et angrep i februar 2002, mens visepresident Haji Abdul Qadir ble skutt og drept noen måneder senere.

NTB-Reuters-AFP