Voldsomme kamper i Ukraina

I Donetsk i natt.

HARDE KAMPER, TROSS VÅPENHVILE:  Militære kjøretøy står klare i utkanten av Donetsk. Foto: Mstyslav Chernov/Ap/Scanpix
HARDE KAMPER, TROSS VÅPENHVILE: Militære kjøretøy står klare i utkanten av Donetsk. Foto: Mstyslav Chernov/Ap/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intens artilleriild brøt ut i natt i Donetsk i det østlige Ukraina, samme dag som OSSE melder om lange kolonner med militære kjøretøyer i områder under separatistenes kontroll.

Kampene fant sted i nærheten av sentrum i Donetsk i 2-tida, og ennå to timer senere kunne like intens skyting fortsatt høres. På grunn av portforbud om natten har det imidlertid ikke vært mulig for vitner å se hva som har skjedd.

Bekymret Det er første gang så harde kamper har funnet sted siden en våpenhvile, som knapt respekteres, ble undertegnet i Minsk i september.

OSSE uttrykte sterk bekymring i går, etter at deres observatører så kolonner med stridsvogner, haubitser og troppestyrker på vei vestover i det østlige Ukraina.

Observatørene sa sent i går at de har sett kolonner med tunge våpen og stridsvogner i området rundt Donetsk og Makiivka, som kontrolleres av prorussiske separatister.

Dagen før også OSSEs rapport kom dagen etter at Ukrainas militære sa de hadde observert en lang kolonne stridsvogner og andre tunge våpen på vei inn i landet fra Russland, over en strekning av grensa som er under separatistenes kontroll.

Russland nekter for å være involvert i kampene i Ukraina, selv om de støtter opprørerne politisk og humanitært, men det er ikke klart hvordan opprørerne kan ha fått tak i så mye sofistikerte våpen som de har, uten russernes støtte.

I mars okkuperte russiske soldater uten kjennetegn på uniformene den ukrainske Krim-halvøya, og Russland annekterte kort tid etter det okkuperte området.

40 lastebiler OSSE-observatørene sier de så over 40 lastebiler og tankbiler på en vei i utkanten av Makiivka, hvorav 19 var store lastebiler av merket Kamaz, uten kjennetegn og med presenninger over lasteplanet, som tauet hver sin haubits.

15 av kjøretøyene var kjøretøyer for troppetransport, og i alle kjøretøyene var det militære i grønne uniformer uten kjennetegn. I tillegg var det seks tankbiler og et pansret kjøretøy, ifølge OSSE-observatørene.

Observatørene har dessuten sett en kolonne på ni stridsvogner uten kjennetegn på vei vestover, sørvest for Donetsk. Alle kjøretøyene var på territorium som er under separatistenes kontroll.

Frykt for sammenbrudd Rapporten fra OSSE kommer på et tidspunkt da det er frykt for at den skjøre våpenhvilen skal bryte fullstendig sammen. Minst 4.000 mennesker er hittil drept i kampene i det østlige Ukraina, ifølge FN.

Ukrainas militære sier at det lørdag var harde kamper rundt flyplassen i Donetsk der ukrainske militære forsvarer en liten flik territorium ved byen.

Åtte ukrainske soldater ble drept i løpet av 24 timer i området, mens 17 ble såret i artilleriangrep mot ukrainske stillinger.

Flere kolonner med militære kjøretøyer er de siste ukene observert av journalister i det østlige Ukraina, men disse meldingene blir rutinemessig avvist av Russland og av separatistlederne som kaller dem påfunn.

OSSEs rapport er derfor viktig siden den trolig er vanskeligere å avvise.

Den sveitsiske utenriksministeren Didier Burkhalter, som også fungerer som OSSE-formann, sier han er svært bekymret for utsiktene til en opptrapping av kamphandlingene i de østlige delene av Ukraina.
(NTB)