STORE VANNMENGDER: Mildvær og store nedbørsmengder har ført til oversvømmelser i store deler av Troms. Meteorologisk institutt har sendt ut flomvarsel for hele fylket. Foto: Teknisk drift, Lenvik kommune
STORE VANNMENGDER: Mildvær og store nedbørsmengder har ført til oversvømmelser i store deler av Troms. Meteorologisk institutt har sendt ut flomvarsel for hele fylket. Foto: Teknisk drift, Lenvik kommuneVis mer

Voldsomme nedbørsmengder har ført til store oversvømmelser i Troms

52 år siden sist gang det regnet så mye i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/OSLO (Nordlys/Dagbladet): Store nedbørsmengder har ført til oversvømmelser i hus og på veiene flere steder i Troms.

I Lenvik kommune har ansatte kjempet mot vannmassene siden lørdag morgen.

- Vi begynte i går morges og holdt på fram til langt utover kvelden. Så begynte vi igjen i tidlig i morges, sier Vidar Markussen i teknisk drift i Lenvik kommune til Dagbladet.

Frosne rør Han har ikke tall på hvor mange oppdrag de har utført de siste to døgnene. Da Dagbladet snakket med ham søndag ettermiddag, hadde de ankommet Finnsnes barneskole, hvor det også er oversvømmelse. Bilder fra stedet viser store vannmasser, både inne på skolen og utenfor.

Markussen opplyser til Nordlys at det er mildvær og store nedbørsmengder, kombinert med rør som fortsatt er frosne, som har ført til problemene.

- Vi må tine opp rørene. Et av våre største problemer akkurat nå er at en av kjelene våre har røket, så nå har vi bare en, sier Markussen til Nordlys.

Oversvømmelsene i bolighus og garasjer skal ikke ha ført til større skader. Men i tillegg har de ansatte i kommunen også kjempet for å holde veiene åpne. På flere veistrekninger ligger det mye overvann

Store skader i Tromsø Vann og avløp i Tromsø kommune sier til Nordlys at det er flere oversvømmelser også her.

- Det er mye vann i rørene, og vi har noen tilfeller der kloakkrørene har gått tett, sier Ann-May Berg i Vann og avløp i Tromsø kommune til Nordlys.

Fem eneboliger har fått kloakk inn i kjelleren.

- Det er mye skader på tre av disse. Der er det 10 centimeter kloakk i kjelleren, sier Berg.

Unntakstilfelle Meteorologisk institutt har sendt ut flomvarsel for hele fylket. Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Bård Fjukstad, sier til Dagbladet at det er 52 år siden sist det regnet så mye i Troms i februar.

I løpet av det siste døgnet er det blitt målt 38,3 millimeter nedbør.

Voldsomme nedbørsmengder har ført til store oversvømmelser i Troms

- Dette er det nest meste vi har målt i februar. Det er ikke vanlig at det regner så mye på denne tida av året. Rekorden var tilbake i 1961, da var det en god del mer nedbør, sier han.

I tillegg har snøen smeltet på grunn av lave temperaturer.

Mindre regn i morgen - Temperaturene har vært oppe i 3-4 varmegrader, sier Fjukstad, men legger til at dette ikke er uvanlig mildt.

- Det er nedbørsmengden som er uvanlig, sier han.

Det neste døgnet er det imidlertid ventet mindre nedbør enn de siste par dagene.

- Det blir litt mildere utover morgendagen, nå har det vært noen timer med litt kjøligere temperaturer. Den nedbøren som kommer i morgen vil komme i form av regn her i lavlandet ut mot kysten, men det vil ikke bli de samme mengdene nedbør som vi har hatt de siste døgnene, sier Fjukstad.

OVERSVØMT BARNESKOLE: Det var store mengder vann både inne i skolebygget og utenfor da teknisk drift i Lenvik kommune kom til skolen i ettermiddag. Foto: Teknisk drift, Lenvik kommune
OVERSVØMT BARNESKOLE: Det var store mengder vann både inne i skolebygget og utenfor da teknisk drift i Lenvik kommune kom til skolen i ettermiddag. Foto: Teknisk drift, Lenvik kommune Vis mer