Dom mot Gyllent daggry:

Voldsomme opptøyer i Aten

Politiet har tatt i bruk tåregass mot demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En gresk domstol har onsdag fastslått at det greske nynazistpartiet Gyllent daggry er en kriminell organisasjon og har dømt et av medlemmene for drap.

Rettssaken har pågått i fem år og anses å være en av de viktigste i landets nyere historie.

I etterkant av at kjennelsen ble kjent har det brutt ut store protester i Aten, hvor politiet blant annet har tatt i bruk tåregass.

- Ikke overrasket

68 medlemmer av Gyllent daggry har vært tiltalt i saken, blant dem partiets grunnlegger Nikos Michaloliakos og flere sentrale personer i hans nærmeste krets.

Retten i Aten slo onsdag fast at Michaloliakos og seks andre sentrale skikkelser i partiet har ledet en kriminell organisasjon. De fant samtidig et partimedlem skyldig i drapet på den greske rapartisten Pavlos Fyssas i 2013, melder AP.

Ifølge tiltalen kan en rekke voldelige angrep, mange av dem i 2013, knyttes til partiet. Politiet hevdet blant annet at partiet hadde en milits som gjennomførte voldelige angrep mot migranter og venstreorienterte på direkte ordre fra Michaloliakos og andre ledere.

Filmregissør Håvard Bustnes fulgte ledelsen i det høyreekstreme greske partiet over flere år. Resultatet var dokumentaren «Hatets vugge», som ble utgitt i 2018.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer