Voldsomme opptøyer i Bangkok

Minst to personer er drept og over 200 såret i voldsomme gatekamper mellom politi og demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANGKOK (Dagbladet.no): - Politiet dreper oss, sier 48 år gamle Rom Yen Tan.

Vi møter henne tirsdag kveld noen hundre meter fra nasjonalforsamlingen i Bangkok, hvor politiet og demonstranter fra Folkealliansen for demokrati (PAD) i hele dag har kjempet mot hverandre.

Rom Yen Tan forteller at hun var blant demonstrantene som tirsdag morgen omringet bygningen for å hindre statsminister Somchai Wongsawat i å holde sin første tale i nasjonalforsamlingen.

- Politiet angrep uten forvarsel, jeg ble truffet i ryggen av en tåregassgranat. Like ved siden av meg mistet en mann benet, sier hun.

Etter et kort sykehusopphold er Rom Yen Tan tilbake ved barrikadene. Politiet har akkurat brutt opp en ny blokade for å evakuere regjeringsmedlemmer og parlamentarikere ut av bygningen. Ikke langt unna hører vi igjen en rekke skarpe smell, lyden fra nye tåregassgranater som skytes mot demonstrantene.

- Politiet har alle våpnene. Jeg har bare hendene å forsvare meg med, sier hun fortvilet.

Tåregass

Det er godt mulig, men langt fra alle demonstrantene er ubevæpnet, tre politimenn skal ha blitt skutt i løpet av dagen, en fjerde skal ha blitt spiddet av en jernstang. Mange vi møter er bevæpnet med alt fra golfkøller, til lange kniver og stokker.

JUBLET: Tre militærlastebiler ble mottatt med applaus av demonstrantene. Det har vært opptøyer i Bangkok i flere dager nå. Foto: TORGEIR NORLING
JUBLET: Tre militærlastebiler ble mottatt med applaus av demonstrantene. Det har vært opptøyer i Bangkok i flere dager nå. Foto: TORGEIR NORLING Vis mer

Det er likevel demonstrantene som har fått hardest medfart. I følge avisen Bangkok Post skal to demonstranter være drept og hele 208 såret. Fire personer skal ha mistet et ben etter å ha blitt truffet av politiets granater.

Vi følger demonstrantene i retning av eksplosjonene. Et nytt slag har oppstått utenfor politiets hovedkvarter, ikke langt fra nasjonalforsamlingen. Flere smell følger og en sky av tåregass sprer seg over området. Flere bryter sammen og må hjelpes bort.

Minst femten ambulanser kommer kjørende, for å ta seg av sårede. I neste omgang kjører tre militærlastebiler inn blant demonstrantene. Soldatene gjør imidlertid ingen forsøk på å gripe inn, og mottar isteden applaus, før bilene snur og kjører vekk.

- Vi vet enda ikke om militæret støtter oss eller regjeringen, sier 39 år gamle Winith Loh.

Høyt spill

Det er et spørsmål mange observatører stiller seg. Siden PAD inntok og okkuperte regjeringspalasset i Bangkok i begynnelsen av september har både politiet og landets militære vegret seg for å gripe inn. Nå virker det klart at i det minste politiet er villige til å kjøre en tøffere linje mot demonstrantene som fortsatt okkuperer regjeringspalasset.

I kulissene spilles det samtidig et høyt politisk spill. To av PADs sentrale ledere har blitt arrestert de siste dagene. Thailands visestatsminister Chavalit Yongchaiyudh valgte i dag å trekke seg på grunn av de blodige opptøyene.

Om PAD lykkes i å felle Thailands regjering kan det samtidig ha alvorlige konsekvenser for landets skjøre demokrati. Et nyvalg vil sannsynligvis føre til en ny seier for dagens makthavere. PAD ønsker seg derfor et system hvor 70 prosent av nasjonalforsamlingen blir utnevnt, mens 30 prosent blir valgt gjennom et direkte valg.

Voldsomme opptøyer i Bangkok

Ingen har spesifisert hvem som skal utnevne de 70 prosentene. Winith Loh ser ikke det som et stort problem.

- Dagens regjering kom til makten ved hjelp av valgfusk, hele maktapparatet er gjennomkorrupt. Nå gjør de alt for å jage oss vekk, sier han.

TRUFFET: 48 år gamle Rom Yen Tan fikk en tåregassgranat i ryggen under dagens voldsomme opptøyer.
-KORRUPT: 39 år gamle Winith Loh mener regjeringen må gå. - Hele maktapparatet er korrupt, sier han.
SKADET: En demonstrant får behandling etter dagens opptøyer.
<B>TÅREGASS: En sky av tåregass over demonstrantene.