Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyer i USA:

Voldsomme opptøyer

Nasjonalgarden er mobilisert i minst åtte amerikanske delstater og en rekke steder har innført portforbud etter voldsomme opptøyer i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd i Minneapolis.

RAMPONERT: Politibiler ble fullstendig ødelagt og satt i brann under demonstrasjoner i Los Angeles. Foto: Mark RALSTON / AFP
RAMPONERT: Politibiler ble fullstendig ødelagt og satt i brann under demonstrasjoner i Los Angeles. Foto: Mark RALSTON / AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Hver kveld siden tirsdag har det brutt ut voldsomme demonstrasjoner i USA etter at afroamerikanske George Floyd (46) mistet livet. Lørdag kveld og natt til søndag fortsatte voldelige scener å utspille seg i den ene amerikanske byen etter den andre.

I New York viser TV-bilder en politibil fullstendig oppslukt i flammer i Union Square, midt på Manhattan. Politiet har også meldt om hvordan en gruppe demonstranter tente på søppel en rekke steder i Chelsea nabolaget.

I Los Angeles kjemper brannmannskaper mot flammer en rekke steder. De har også avfyrt gummikuler mot demonstranter.

Også en rekke andre steder er det svært kaotiske situasjoner med voldsomme ødeleggelser som utspiller seg. Aggressive demonstranter er i harde kamper med politiet. Det foregår også omfattende vandalisme og plyndring mange steder.

Amerikanske medier beskriver situasjonen som «apokalyptisk»

Drapssiktet

Den hvite politimannen Derek Chauvin ble filmet mens han under pågripelsen av Floyd i Minneapolis presset kneet mot halsen til Floyd i 8 minutter og 46 sekunder. Siden har Chauvin fått sparken og er siktet for drap. Tre andre politimenn, som også var til stede har fått sparken.

Hendelsen har satt fyr på et voldsomt sinne mange steder i USA hvor folk er opprørte over hvordan afroamerikanske menn i lang tid er blitt behandlet av politiet. I mer enn 30 storbyer i USA raser demonstrasjoner og opptøyer lørdag. Mange steder har det ført til ramponering og store ødeleggelser. Noen steder er både politifolk og demonstranter blitt skadd, og i Detroit ble en 21-åring skutt og drept.

- Enda verre

Samtidig advarer guvernøren i Minnesota, Tim Walz, om at det også er kommet ubekreftede meldinger om at høyreekstreme forsøkte å utnytte anarkiet som råder til å skape mer kaos, ifølge NBC News.

Da han ble spurt på en pressekonferanse om høyreekstreme hadde vært med på plyndringen og ødeleggelsene, svarte han bekreftende.

- Ja, basert på min mistanke, og det jeg har sett, så er svaret ja. Og det blir enda verre. Narkotikakartellene, som har lurt om det var et brudd i narkotikaforsyningen, prøver å utnytte kaoset. Det er derfor situasjonen er på et føderalt nivå, sier Walz.

Lørdag ettermiddag ble situasjonen svært amper i Los Angeles og politiet slo med batonger og begynte å skyte med gummikuler for å spre sinte demonstranter. Minst et titalls politibiler ble ramponert.

Liknende hendelser skjedde i andre byer.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

Guvernører i minst åtte delstater har så langt bedt om hjelp fra nasjonalgarden for å håndtere situasjonen. De er Minnesota, Georgia, Ohio, Colorado, Utah, Texas og Kentucky, samt Washington D.C., ifølge CNN.

Utover lørdagen varslet også minst 25 byer at de vil innføre portforbud for å forsøke å få situasjonen under kontroll. Blant disse er Minneapolis, Columbus i Ohio, Los Angeles, Beverly Hills, Miami, Atlanta, Denver, Rochester, Louisville, Milwaukee, Chicago, Nashville, Salt Lake City og Philadelphia.

Kritiserer ordfører

USAs president, Donald Trump, deltok lørdag på oppskytingen av SpaceX i Florida. Han har gjort lite for å dempe sinnet og splittelsen i USA. Lørdag antydet han tvert imot heller at hans egne tilhengere til å komme til Washington D.C. for å bidra til motdemonstrasjoner. Lørdag kveld er han også tilbake på Twitter.

- Nasjonalgarden har blitt satt inn i Minneapolis for å gjøre jobben som den demokratiske ordføreren ikke klarte å gjøre. Burde ha blitt brukt for to dager siden, og det ville ikke ha vært skade, og politihovedkvarteret ville ikke ha blitt tatt over og ødelagt. Flott job av nasjonalgarden. Leker ikke! skriver Trumper på Twitter.

Avviser obduksjonsrapport

Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at George Floyd ikke døde av kvelning alene. Han skal også ha hatt underliggende hjerteproblemer.

Disse to faktorene, kombinert med hans generelle helsetilstand, og at han kan ha vært påvirket av rusmidler, er den sannsynlige dødsårsaken, ifølge rapporten utarbeidet av delstatsmyndighetene i Minnesota.

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde ikke George Floyd av kvelning alene. Han skal også ha hatt underliggende hjerteproblemer.

Floyds familie avviser imidlertid at han hadde underliggende helseproblemer og har engasjert en uavhengig patolog for å få utført en ny obduksjon, skriver NTB.

Familiens advokat Ben Crump sier Floyds etterlatte ikke stoler på «noe som kommer fra Minneapolis-politiet».

OPPTØYER: Demonstrasjonene i USA fortsetter i flere amerikanske byer, etter at politiet i Minneapolis tok livet av George Floyd (46). Video: AP/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!