DEMONSTRASJONER: En afghansk demonstrant holder en halvbrent koran utenfor den amerikanske flybasen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / Massoud HOSSAINI
DEMONSTRASJONER: En afghansk demonstrant holder en halvbrent koran utenfor den amerikanske flybasen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / Massoud HOSSAINIVis mer

Voldsomme protester i Kabul etter koranbrenning

Flere mennesker ble såret da det ble åpnet ild mot demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av demonstranter protesterte mot NATO-styrkenes brenning av Koranen ved en militærbase tidligere i uka.

Biler og vinduer ble knust og afghanske politifolk åpnet ild mot menneskemengden. Flere ble ifølge øyenvitner såret i skytingen.

USAs forsvarsminister Leon Panetta ba tirsdag det afghanske folk om unnskyldning for koranbrenningen.

Brent som avfall Flere kopier av muslimenes hellige bok ble brent sammen med annet avfall på den store Bagram-basen nord for Kabul.

Øverstkommanderende for NATO-styrken i landet, den amerikanske generalen John Allen, har lovet gransking.

Tusenvis av demonstranter samlet seg tirsdag utenfor basen og kastet steiner og brannbomber. Vaktene ved basen skjøt tilbake med gummikuler og helikoptre ble satt inn for å spre menneskemengden.

Også i hovedstaden Kabul demonstrerte flere hundre mennesker, og afghanske sikkerhetsstyrker sendte ut forsterkninger for å hindre at situasjonen kom ut av kontroll.

Fangebibliotek Ifølge en amerikansk kilde skal brenningen av Koranen ha skjedd da personalet ved basen besluttet å fjerne en del litteratur fra fangebibliotektet.

- Disse bøkene ble fjernet fra biblioteket med gode hensikter, men de ble håndtert på en gal måte. Men det skjedde ikke som følge av mangel på respekt for islam, la kilden til.

Lignende demonstrasjoner i forbindelse med anklager om skjending av Koranen har tidligere endt i voldsomme episoder og drap.

Sju FN-ansatte ble drept, blant annet norske Siri Skare, da demonstranter stormet FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif i april i fjor etter at en amerikansk pastor brente Koranen.

(NTB)