Demonstrasjonene i Hong Kong:

Voldsomme protester, men Kina og Hong Kong nekter å gi seg

Så mange som over én million ute i gatene i natt, ifølge demonstrantene.

FRYKT FOR FRAMTIDA: Hundretusener av mennesker demonstrerte i går mot Hong Kong-regjeringens forslag om å kunne utlevere folk til Kina. Folk frykter en slik utleveringsavtale vil føre til at Kina får hentet hjem dissidenter, som de vil straffe. Politi og sikkerhetsstyrker slo voldsomt ned på demonstrantene, som her på bildet. Foto: Philip Fong / Afp / Scanpix
FRYKT FOR FRAMTIDA: Hundretusener av mennesker demonstrerte i går mot Hong Kong-regjeringens forslag om å kunne utlevere folk til Kina. Folk frykter en slik utleveringsavtale vil føre til at Kina får hentet hjem dissidenter, som de vil straffe. Politi og sikkerhetsstyrker slo voldsomt ned på demonstrantene, som her på bildet. Foto: Philip Fong / Afp / ScanpixVis mer

Det ble voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hong Kongs trykkende, varme gater i natt og ut på morgenkvisten i dag.

Hundretusener av mennesker protesterte mot regjeringens forslag om en utleveringsavtale til Kina - og ble møtt med batonger, vold og tåregass, ifølge The New York Times' journalist på stedet.

Enorm frykt

Demonstrantene mener de var mer enn én million mennesker ute i gatene, som i så fall er den største demonstrasjonen siden studentopprøret på Den himmelske freds plass for 30 år siden, i april og mai 1989.

Det betyr i så fall at nær hver sjuende borger var ute i gatene. Politiet er ikke enige i antallet, og mener det korrekte antallet var rundt 240 000, ifølge nyhetsbyråer.

PEPPERSPRAY: En politimann bruker pepperspray mot demonstrantene. Foto: James Pomfret / Reuters / Scanpix
PEPPERSPRAY: En politimann bruker pepperspray mot demonstrantene. Foto: James Pomfret / Reuters / Scanpix Vis mer

Masse-demonstrasjonene er en av de største i byens historie, og er et tegn på den økende frykten og sinnet som nå bor i byens innbyggere. De frykter at deres sivile rettigheter og frihet, som de hadde så lenge Hong Kong var en britisk koloni, er i ferd med å forsvinne.

- Fiendtlige makter

Også for fem år siden, i 2014, forsøkte den såkalte paraply-bevegelsen, å få regjeringen inn på et mer demokratisk styresett. Den gangen paralyserte de flere av byens viktigste områder, men uten å lykkes. I stedet har Kinas kommunistparti stadig fått mer innflytelse over Hong Kong.

Inntil nylig var «paraply-bevegelsen» nær historie, men Hong Kong-regjeringens forslag om utlevering til Kina har fått fart i demonstrantene igjen, skriver CNNs kommentator.

Hong Kongs lokale myndigheter har sagt nei til en rekke forslag om frie valg, og kritikere sier at Kina gjør sitt for å styre media og landets rettssaler, skriver The New York Times.

- Denne loven vil ta bort alle vår frihet om den blir iverksatt. Da vil vi ikke kunne uttrykke oss, så vi må stå opp og gjøre det i dag, sier 16-årige Peter Lam til avisa.

GIR SEG IKKE: Hong Kong-sjef Carrie Lam på en pressekonferanse der hun signaliserte at hun akter å inngå en utleveringsavtale med Kina tross voldsomme protester. Foto: Vincent Yu / Ap / Scanpix
GIR SEG IKKE: Hong Kong-sjef Carrie Lam på en pressekonferanse der hun signaliserte at hun akter å inngå en utleveringsavtale med Kina tross voldsomme protester. Foto: Vincent Yu / Ap / Scanpix Vis mer

Kina lar seg ikke imponerte over demonstrasjonene, og sier at det er «fientlige makter» som forsøker å bruke Hong Kong for å skade Kina, melder Reuters.

«Fiendtlige makter forsøker å såre Kina ved å skape kaos i Hong Kong», skriver en kinesisk avis, som er kontrollert av det kinesiske regimet.

- For sterk

Demonstrantene og kritikere frykter at Kina vil bruke en eventuell utleveringsavtale til å få sendt dissidenter, aktivister og andre de anser som trøbbelmakere til Kina for å bli dømt.

Riot police officers stand guard outside the Legislative Council during a protest to demand authorities scrap a proposed extradition bill with China in Hong Kong, China, early June 10, 2019. REUTERS/Thomas Peter
Riot police officers stand guard outside the Legislative Council during a protest to demand authorities scrap a proposed extradition bill with China in Hong Kong, China, early June 10, 2019. REUTERS/Thomas Peter Vis mer

Hittil er det ikke noe som tyder på at verken Kina eller Hong Kong vil legge utleveringsforslaget på is til tross for de voldsomme protestene.

- Hovedproblemet er at Xi Jinping har makta i Kina og han er en sterk mann. Han vil støtte Carrie Lam for å få forslaget vedtatt. Mange vet dette, men folk går likevel ut i gatene for å vise verden at innbyggerne i Hong Kong ikke ønsker denne avtalen, sier Ivan Choy, ved Chinese University i Hong Kong til The New York Times.

Det var i 1997 at Kina tok tilbake kontrollen på Hong Kong.

VONDT: En demonstrant får vasket øynene etter et møte med tåregass. Foto: Isaac Lawrence / Afp / Scanpix
VONDT: En demonstrant får vasket øynene etter et møte med tåregass. Foto: Isaac Lawrence / Afp / Scanpix Vis mer

«Kommunist-hunder»

Noen av demonstrantene kastet flasker mot politiet mens de ropte «kommunist-hunder», ifølge The New York Times. Politiet svarte med pepperspray og å slå folk med batonger.

Det var flest unge mennesker og familier blant demonstrantene. «Beskytt framtida mi», stod det på en plakat som et lite barn holdt i været. 46-årige Lee Kin-long og kona var ute i gatene.

- Denne loven er farlig. Ikke bare for aktivistene. Vi er ikke aktivister. Men som vanlige borgere kan vi ikke se på at Kina visker bort friheten vår, sier han til The New York Times.

Hong Kong er en tidligere britisk koloni som Kina fikk tilbake kontrollen på i 1997. Avtalen var «ett land, to system», der Hong Kong skulle få beholde sine lokale institusjoner.

  • USA, Storbritannia og Canada uttrykker bekymring over det som nå pågår i Hong Kong.
DEMONSTRERER: Titusener av demonstranter samlet seg søndag i Hongkong for å protestere mot et lovforslag som åpner for utlevering til Kina. Vis mer