- KORRUPSJON:  Protestene mot helsereformen var voldsomme i Washington D.C. i går. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
- KORRUPSJON: Protestene mot helsereformen var voldsomme i Washington D.C. i går. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Voldsomme protester, men Obama er sikker

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USAs president Barack Obama er trygg på at Kongressen i dag vedtar den historiske helsereformen. Med reformen vil antallet amerikanere med helseforsikring øke med 32 millioner.

- Det ligger i deres hender. Det er nå tid for å vedta en helsereform i USA, og jeg er trygg på at dere kommer til å gjøre det i morgen, sa Obama til partifellene i Representantenes hus lørdag kveld.

Søndag stemmer Representantens hus over den omstridte helsereformen.

Dragkampen om en helsereform i USA har pågått i flere tiår, og siden Obama kom til makten har det pågått en intens og bitter diskusjon blant de folkevalgte.

Men nå sier Demokratenes ledere i Kongressen at de har nok stemmer til å få helsereformen gjennom begge kamre.


216 stemmer

- Vi mener helt klart vi har nok stemmer til å vedta helsereformen, sa demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Steny Hoyer lørdag.

Det trengs 216 stemmer for å få loven gjennom, og det er ventet at den blir vedtatt med hårfin margin.

 SISTE RÅDSLAGNING:   President Barack Obama sammen med speaker Nancy Pelosi og demokratenes saksordfører John Larsson i går kveld. FOTO: EPA/SCANPIX.
SISTE RÅDSLAGNING: President Barack Obama sammen med speaker Nancy Pelosi og demokratenes saksordfører John Larsson i går kveld. FOTO: EPA/SCANPIX. Vis mer

Representantenes hus skal stemme over Senatets versjon av helsereformen uendret. Om den blir vedtatt, gjenstår bare Obamas signatur for at den skal tre i kraft.

Representantenes hus skal søndag også stemme over et sett med endringer, som også må gjennom en avstemning i Senatet til uka. Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, forsikret lørdag sine partifeller i Huset om at endringene til helsereformen vil bli vedtatt.


- For folket

Lørdag dro Obama til Kongressen for å hjelpe til med å overtale skeptiske representanter.

- Jeg hvilket press dere er under. Gjør ikke dette for meg eller partiet. Gjør det for det amerikanske folk, sa en følelsesladet Obama.

Presidenten har lagt hodet på blokan og er nødt til å få vedtatt helsereformen skal han unngå å bli lammet politisk. Det vil være et enormt prestisjenederlag om reformen ikke blir vedtatt.


95 prosentDen historiske helsereformen vil føre til at 95 prosent av amerikanerne blir dekket av helseforsikring. Den vil blant annet gjøre det ulovlig for forsikringsselskapene å nekte folk som allerede har helseplager, å få forsikring.
Voldsomme protester, men Obama er sikker

Loven vil pålegge alle amerikanere å ha en forsikring, men det skal gis støtte til dem med lav inntekt.

Republikanernes leder i Representantens John Boehner innrømmer at slaget er tapt:

- Republikanerne kan ikke hindre denne loven, men det kan det amerikanske folk, sier Boehner.


- SosialismeMotstanderne mener reformen vil bli for dyr og dessuten vil utvide statens virkefelt. Flere tusen demonstranter var på plass utenfor Kongressbygningen i Washington lørdag for å kreve at loven blir avvist, under slagordet «Kill the Bill».

- Det er for mye sosialisme, sier Andy Counts fra Maryland, som bar en plakat med teksten «Løgner. Bestikkelser. Sosialister. Rotter».

Voldsomme protester, men Obama er sikker


Abort-kompromissAbortmotstandere i Demokratene truet med å avvise reformen, fordi de fryktet at statlige penger kunne bli brukt til å finansiere abort. Dette hinderet skal nå være ryddet av veien.

Ett av kompromisspunktene for å få tilstrekkelig med stemmer, er at kvinner selv må tegne ekstra forsikring for å få utført «gratis» abort.


(NTB-Reuters-AFP).