Voldsomme protester på 1. mai

London: Tysk politi brukte vannkanoner mot anarkister, aktivister gikk løs på børsen i Australia og i Storbritannia lagde syklende demonstranter kaos i trafikken under 1.mai-feiringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Taiwan marsjerte tusenvis av arbeidsledige gjennom gatene i Taipei med krav om arbeid til alle og i Sibir og de østligste delene av Russland krevde tusenvis bedre lønninger og kontroll med prisene.

Mens det eneste tilløp til dramatikk her hjemme var en bløtkake i ansiktet på utenriksminister Thorbjørn Jagland, er voldelige demonstrasjoner blitt en del av hverdagen for politiet i en rekke land.

Aktivister grep også i år anledningen til å demonstrere mot den økonomiske globaliseringen, slik de også gjorde under WTO-møtet i Seattle i 1999, ved IMF-toppmøtene i Praha i fjor og nå senest i Quebec for et par uker siden.

Politiet i Berlin brukte vannkanoner på tusenvis av demonstranter som lot flasker og steiner hagle. Gateslagene 1. ma i er blitt den rene tradisjon i Berlin. Over 6.000 demonstranter fra ytterliggående grupper både på høyre- og venstresida hadde i løpet av natta bygget barrikader i Berlin-forstedene Friedrichshain og Prenzlauer Berg.

Hele 9.000 politifolk ble satt inn mot demonstrantene, og ifølge en talsmann for politiet ble flere av dem skadet i sammenstøtene og flere demonstranter ble pågrepet. I fjor ble 226 politifolk skadet og 401 demonstranter innbrakt.

- Ny Stalin

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax deltok rundt 50.000 mennesker i opptog i en rekke byer i Sibir og Øst-Russland. De krevde høyere lønninger, bedre arbeidsvilkår, høyere pensjon, priskontroll og avskaffelse av en folketrygdavgift som ble innført tidligere i år.

I Krasnojarsk bar demonstrantene bannere med krav om «En ny Stalin» og «Nei til regjeringens antinasjonalistiske politikk».

I Australia konsentrerte demonstranter og fagforeningsaktivister seg om finansdistriktene i flere byer. I Melbourne og Sydney lenket noen seg sammen og forsøkte å blokkere inngangen til aksjebørsene.

Sykle sakte-aksjon

Store politistyrker var i arbeid også i Storbritannia for å holde styr på rundt 10.000 aktivister og for å hindre en gjentakelse av de voldelige opptøyene som brøt ut under 1. maifeiringen i sentrum av London for ett år siden.

Hundrevis av syklister gjorde livet vanskelig for bilistene i sentrum av London, og hadde alt annet enn hastverk i rushtrafikken. I motsetning til i de fleste andre europeiske land er denne dagen vanlig arbeidsdag i Storbritannia. Utenfor den amerikanske ambassaden gjorde demonstrantene en kort stans og gjennomførte en svært hørbar avskymarkering.

Ingen politifolk hadde fått fri 1. mai i London, der over 6.000 offiserer befant seg ute i gatene. I tillegg var mobile enheter i beredskap i tilfelle bråk.

Butikker polstret opp vinduene sine, statuer av personligheter som Winston Churchill ble dekket til og bankansatte fikk beskjed om å ta på seg klær de ikke var redde for, legge igjen gullklokkene sine hjemme og unngå å ta med seg bærbare datamaskiner. Sammen med New York og Tokyo er London et av verdens tre ledende finanssentre.

Globaliseringsmotstanderne bebreider de flernasjonale selskapene for å øve for mye makt både over enkeltpersonenes liv og landenes demokratisk valgte myndigheter.

Kinesisk kjøpefest

Mens demonstranter i flere andre deler av verden markerte dagen med tradisjonelle arbeiderkrav, hadde flere millioner kinesere funnet veien til Beijings nye og glinsende kjøpesentre.

I verdens største kommuniststat synes mange å ha glemt hva 1. mai egentlig er.

- Den opprinnelige meningen med 1. mai er gått tapt. Nå er det bare en vanlig fridag, sa en 25-årig student på vei inn til kjøpefesten.

(NTB)

MUNTERT:Vi er ikke helt sikre på hva disse demonstrantene i Zürich protesteterte mot.
SVENSKEFRYKT?I London fylket globaliseringsmotstanderne seg utenfor en ikke ukjent svensk kleskjede.