Voldsomme sammenstøt i Georgias hovedstad

Opposisjonsleder og 60 demonstranter såret.

BLODIGE SAMMENSTØT: En av de som deltok i demonstrasjonen utenfor politiets hovedkvarter i Tbilisi holdes tilbake. Ifølge en av opposisjonslederne, Giorgi Khaindrava, ble 60 av demonstrantene innlagt på sykehus. Andre kilder oppgir at 25 av demonstrantene ble skadd. Foto: EPA/STR/SCANPIX
BLODIGE SAMMENSTØT: En av de som deltok i demonstrasjonen utenfor politiets hovedkvarter i Tbilisi holdes tilbake. Ifølge en av opposisjonslederne, Giorgi Khaindrava, ble 60 av demonstrantene innlagt på sykehus. Andre kilder oppgir at 25 av demonstrantene ble skadd. Foto: EPA/STR/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Dagen etter rykter om et mulig militærkupp, støtte om lag 1000  demonstranter sammen med opprørspoliti utenfor politiets hovedkvarter i den georgiske hovedstaden Tbilisi.

Demonstrantene ville vise sin avsky mot at to unge opposisjonelle ble arrestert dagen før. Opposisjonen hevder de fengslede demonstrantene blir utsatt for tortur under avhør.

Derfor marsjerte demonstrantene til politiets hovedkvarter, som ligger i utkanten av Tbilisi.

Truffet i hodet
- Bråket startet da en av demonstrantene forsøkte å klatre over gjerdet og inn på politistasjonsområdet, forteller Ane Bonde, prosjektleder i Human Rights House Foundation på telefon fra den georgiske hovedstaden.

Politiet slo tilbake med batonger og skjøt mot demonstrantene med gummikuler. En av opposisjonslederne, Levan Gachechiladze, ble skadd etter å ha blitt truffet i hodet av en gummikule, melder det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti. TV-bilder viste også en annen av lederne for opposisjonsbevegelsen med kutt i hodet og blodige klær.

Demonstrantene på sin side svarte med å kaste stein mot politiet og angripe dem med kjepper.

- Vi var utenfor der og det var ganske intenst, så vi valgte å trekke oss tilbake. Vi måtte dukke for ikke å bli truffet av stein, forteller Bonde.

Da hun og noen andre returnerte et par timer senere ble det løsnet nye skudd.

Verken opposisjonen eller myndighetene har gitt sikre tall på hvor mange som ble såret i sammenstøtene. Ifølge det georgiske innenriksdepartementet er det 22 skadde, seks av dem politimenn, en journalist og resten demonstranter. Det russiske nyhetsbyrået Interfax siterer sykehuskilder som oppgir 17 skadde.

Ifølge en av opposisjonslederne, Giorgi Khaindrava, er 60 av demonstrantene innlagt på sykehus. Ifølge de opplysningene Bonde har, ble 25 av demonstrantene skadd.

Fredelige demonstrasjoner
Bonde var Tbilisi da demonstrasjonene mot president Mikhail Saakasjvili startet i begynnelsen av april. Fram til nå har protestaksjonene gått fredelig for seg, med daglige markeringer utenfor parlamentet og i gatene av Tbilisi.

- Det er mange som ikke støtter opposisjonen, som mener at demonstrasjonene ikke fører fram. Men det vi har sett den siste uka er at flere har sluttet opp om demonstrasjonene. Flere musikere og sangere og folk fra regionene, forteller Bonde.

Med de voldelige sammenstøtene med opprørspolitiet spørs det nå hva som vil skje i de nærmeste dagene.

- Folk er veldig utrygge på hva som vil skje i morgen, sier Bonde.

President under press
Tidligere denne uka varslet opposisjonen at de vil blokkere de tre viktigste hovedveiene inn til Tbilisi fra fredag av. Det er for å legge ytterligere press på Saakasjvili om at han må trekke seg.

Motstanderne av den georgiske presidenten beskylder ham for å ha blitt egenmektig siden han kom til makten gjennom en fredelig revolusjon i 2003. Han førte også landet ut i en kortvarig, men mislykket krig mot Russland i august i fjor.

Saakasjvili har avvist alle krav om at han må gå av. Samtidig er regjeringen i Georgia lite lysten på en gjentakelse av de omstridte politiaksjonene mot opposisjonens massemønstringer i 2007.

Situasjonen er ytterligere tilspisset på grunn av den planlagte NATO-øvelsen som går av stabelen i Georgia, på tross av sterke protester fra Russland.

SLO MED BATONGER: Georgisk opprørspoliti tok i bruk batonger og gummikuler for å stanse demonstrantene som samlet seg utenfor politistasjonen i Tbilisi. Foto: AFP PHOTO/ZVIAD NIKOLAISHVILI/SCANPIX
SLO MED BATONGER: Georgisk opprørspoliti tok i bruk batonger og gummikuler for å stanse demonstrantene som samlet seg utenfor politistasjonen i Tbilisi. Foto: AFP PHOTO/ZVIAD NIKOLAISHVILI/SCANPIX Vis mer