Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldsomme sammenstøt i Katmandu

Generalstreik på andre dagen. 150 arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet brukte tåregass og det kom til harde gatekamper i Nepals hovedstad Katmandu i dag.

Hundrevis av sinte studenter demonstrerte i gatene, satte fyr på et postkontor og kastet stein på politiet, melder AP.


Minst 150 mennesker ble arrestert, hevder demonstrantene.

Innenriksdepartementet melder at 177 personer ble arrestert under urolighetene i går.

Presset øker

Den fire dager lange generalstreiken og protestene som startet i går, er satt i gang av de syv største opposisjonspartiene som krever at kong Gyanendra går av og demokratiet blir gjeninnført. Maoistgeriljaen i landet støtter streiken og demonstrasjonene.

Gyanendra tok makten og avsatte regjeringen i fjor, og har møtt stadig sterkere protester mot sin anti-demokratiske linje. Selv hevder kongen at han var tvunget til å ta kontrollen på grunn av opprøret som maoist-geriljaen startet i 1996, og som hittil har krevd 13 000 menneskeliv.

Ifølge AP forbød Gyanendra all form for offentlig protest i Katmandu flere dager før generalstreiken begynte.

STØTTER KOMMUNISTPARTIET: Demonstrantene brant bildekk og det kom til harde kamper med politiet i Katmandu i dag. Så langt er 500 arrestert siden urolighetene startet. Foto: Binod Joshi/AP
STØTTER KOMMUNISTPARTIET: Demonstrantene brant bildekk og det kom til harde kamper med politiet i Katmandu i dag. Så langt er 500 arrestert siden urolighetene startet. Foto: Binod Joshi/AP Vis mer

Både India, USA, Japan og EU har kritisert kongen for brudd på menneskerettigheter, bedt ham frigi opposisjonelle som er fengslet, og kritisert den harde behandlingen av demonstrantene.

- La oss skape fred

Kong Gyandendra kommenterte uroen i dag. Det var første gang siden de daglige protestene startet og geriljaen intensiverte sine angrep, at han uttaler seg offentlig.

- La oss alle love at vi skal arbeide for en permanent fred, sa han på en direktesendt radio- og tv-overføring.

Kongen nevnte ikke den fire dager lange generalstreiken i talen.

Bortsett fra demonstrantene, er store deler av Katmandus gater tomme på grunn av streiken. All offentlig transport står, og butikker og skoler er stengt.

I morgen planlegger opposisjonen en enda større demonstrasjon, som markering av at det er 16 år siden flerparti-systemet i landet ble etablert.

BRUKTE TÅREGASS: Politiet skjøt mot demonstrantene.
KASTET STEIN PÅ POLITIET: En ung gutt protesterer mot kongens antidemokratiske politikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling