Voldsomme sammenstøt i Tunis' gater

Demonstranter og tilskuere flykter fra tåregassangrep.

DEMONSTRASJON: Det er harde sammenstøt i Tunis i dag. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
DEMONSTRASJON: Det er harde sammenstøt i Tunis i dag. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er full panikk i gatene i Tunis. Demonstranter og tilskuere løper i alle retninger. Folk løpes ned i kaoset. Noen slepes bort av meddemonstranter.

Sammenstøtene startet etter at politiet skjøt tåregassgranater mot demonstrasjonstoget som marsjerte mot Inntenriksdepartementet i Tunis, hovedstaden i Tunisia. En folkemasse på minst et par tusen mennesker hadde samlet seg og marsjerte opp og ned hovedgata Avenye Habib Bourghiba under taktfaste rop som "Ned med diktaturet" og "Ned med diktaturets ministre".

Protest mot regjeringen

De protesterte mot de sju statsrådene fra den gamle regjeringen som er med i den nye nasjonale samlingsregjeringen som ble utnevnt i går ettermiddag. De marsjerte opp og ned avenyen, men da de nærmet seg Innrenriksdepartementet, ble de stanset av politiet.
Det oppsto en spent konfrontasjon mellom de tette rekkene av opprørspoliti og den stadig tettere folkemassen.

Panikk
Politiet slo mot noen av de fremste demonstransante. Så begynte de å skyte tåregass. Det oppsto panikk. Flere så ut til å være såret. Tilskuere og demonstranter løp i alle retninger for å komme seg unna.
Dette er den første  politiske motstanden mot mot den nye nasjonale samlingsregjeringen som ledes av den gamle statsministeren, Mohammed Ghannouchi. Han valgte å ta med seg sju av de minst forhatte ministrene fra sin gamle regjering, i tillegg til tre oppposisjonsledere.

Revolusjonær stemning
Men på gata i Tunis hersker revolusjonær stemning nå. Folk krever et fullstending brudd med diktaturet. De krever at at det tidligere regjeringspartiet RCD, som står for samling for konstitusjonelt demokrati, oppløses og forbys. De krever videre rettsoppgjør og fengsling av det gamle regimets støttespillere.

Folk stoler ikke på politiet. Det inneholder ennå mange av de tidligere " bøllene" som de kaller dem.