Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldsomt oppgjør med «trist» Støre

Kjell Ingolf Ropstad mener Ap-lederen bidrar til konspirasjonsteorier og amerikanisering av politikken. - Vi vet aldri hvilken Støre vi får servert, sier KrF-lederen.

KLAR: Kjell Ingolf Ropstad og KrF er fornøyd med at de fikk hentet hjem kvinnen og hennes barn fra Syria. Mandag ble det kjent at dette var dråp n som fikk begeret til å renne over for Frp i regjeringen. VIDEO: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Dagen etter at de nye politiske realitetene i Norge for alvor nådde Stortinget, er Ropstad skuffet over Ap-lederen.

- Det framstår som Støre fortsatt leter etter hva slags politisk leder han skal være: En som er opptatt av politisk spill - eller en politiker som tar ansvar for nasjonens beste, selv om det ikke er taktisk ovenfor velgerne, sier KrF-lederen.

Støre vil vurdere å vinne

«Spillet» barne- og familieministeren sikter til er at Støre ikke er sikker på at han vil gjennomføre Ap-politikk i tida som kommer:

- Der hvor det er mulig å få flertall for en politikk som er i tråd med vårt program, vil vi nøye vurdere det, sa Støre til NTB tidligere denne uka.

Ropstad er forbauset.

- Jeg er svært overrasket over at Jonas Gahr Støre nå signaliserer at det ikke er sikkert at han vil stemme for sin egen politikk. I så fall er han mer opptatt av politisk spill enn å få gjennomført politikk som Arbeiderpartiet mener er til det beste for landet, sier Ropstad.

Han advarer Ap-lederen mot å la amerikanske konflikttilstander få dominere strategien til Arbeiderpartiet framover. Ropstad håper Støre vil la Ap danne flertall sammen med regjeringen i de sakene hvor man faktisk er enig med hverandre.

Amerikanske tilstander

Alternativet til Støre er mer strategisk stemmegivning for å frata Solberg-regjeringen seire i Stortinget, noe Ropstad altså advarer mot.

- Vi trenger ikke amerikanske tilstander i norsk politikk. I Norge har vi alltid hatt politiske ledere i Arbeiderpartiet som har vært opptatt av å ta ansvar, sier Ropstad.

Det var som kjent spørsmål om å hente hjem den IS-siktede kvinnen som til slutt ble Frp's endelikt i regjering. Den nye parlamentariske situasjonen, som åpner for andre flertall i Stortinget, skyldes at Solberg-regjeringen nå utgår fra et mindretall blant de folkevalgte.

Spørsmål om helsetilstand

IS-kvinnen ble hentet hjem til Norge til store protester fra Frp. Helsetilstanden til kvinnens fem år gamle sønn var den avgjørende faktoren for Erna Solberg, som sa hun ikke ønsket å ha et liv på samvittigheten.

Ropstad reagerer også voldsomt på at Støre har stilt spørsmål ved helsetilstanden til gutten. Overfor NRK ønsket Ap-lederen seg svar på om barnet virkelig er sykt.

- Jeg mener regjeringen har en utfordring, fordi jeg synes Jan Tore Sanner er altfor uklar i å gi svar på realitetene i denne saken. Du har konsulære hensyn å ta, du har taushetshensyn å ta, men du opererer fortsatt med begrepet «antatt syk». Nå er dette barnet på norsk jord, og dette er et spørsmål i samfunnsdebatten som vi bør få svar på, sa Støre i Debatten på NRK.

Triste Støre

Kjell Ingolf Ropstad sier han ble «utrolig skuffet over Støres mistenkeliggjøring av det syke barnet».

- Når en fem år gammel gutt veier mindre enn sin tre år gamle søster - burde også Støre selv forstå at det er noe galt. I stedet velger han altså å komme med et utspill som bidrar til å så tvil om helsetilstande, sier KrF-lederen og legger til:

- Det er bare trist at Støre bruker anledningen på den måten som han gjør og gir rom for konspiratoriske spekulasjoner. Regjeringen har tatt et riktig valg, også når det har kostet mye.

FORNØYD: Knut Arild Hareide er fornøyd med posisjonen han har fått i den nye regjeringen. Reporter: Steinar Suvatne. Vis mer

Støres dårlige erfaring

Støre kaller kritikken fra Ropstad «underlig».

- Han ut til å bruke all sin tid på å gi intervjuer der han kritiserer sin samarbeidspartner Frp den ene dagen og oss den neste: Han burde i stedet ta tak i de store utfordringene på feltet han har ansvaret for, for eksempel stanse kommersialiseringen av barnevernet, sier Ap-lederen til Dagbladet.

Han understreker også at Ap har dårlige erfaringer med å inngå samarbeid med de borgerlige regjeringspartiene.

- Arbeiderpartiet stemmer for det vi er for, og mot det vi er mot. Og vi vil fremme våre forslag. Men Arbeiderpartiet sitter ikke i regjering, så alt vi får gjennomslag for i Stortinget, skal gjennomføres av en regjering som har det som sitt prosjekt å sentralisere og privatisere Norge, og som fører en politikk som øker forskjellene mellom folk. Vi har også dårlige erfaringer med å inngå forlik med høyreregjeringen. Derfor må vi tenke oss om både én og to ganger når høyreregjeringen inviterer til samarbeid.

SKEPTISK: Audun Lysbakken sier vi får vente med å se hvor stor endring det faktisk blir i regjeringen. Reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer