Voldsomt snøvær truer Alpene

I helga omkom to skiløpere i et snøskred i Østerrike. Prognosene for de kommende dagene viser muligheter for kraftig snøfall, noe som øker snøskredfaren igjen.

SNØFALL: I løpet av uka kan det falle over to meter snø i utsatte områder i Alpene. Her fra toppen av Säntis i Sveits. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
SNØFALL: I løpet av uka kan det falle over to meter snø i utsatte områder i Alpene. Her fra toppen av Säntis i Sveits. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mot helga varsles det voldsomme mengder snøfall i deler av Alpene, noe som medfører fare for snøskred, ifølge sveitsiske SLF. Seinest sist helg omkom to personer i et snøskred i Østerrike.

Fra tirsdag til søndag er det ventet at tre lavtrykk vil passere Alpene.

I løpet av uka kan det falle mer en to meter snø flere steder i Alpene. Noen prognoser spår at det vil falle mellom to og tre meter snø i italienske områder av Dolomittene, ifølge danske TV 2.

SNØSKRED: Flere mennesker er tatt av et snøskred i de sveitsiske alpene tirsdag ettermiddag.Video: NTB Scanpix Vis mer

Kraftige byger

Det første lavtrykket passerte store deler av Østerrike og nordøstlige deler av Italia natt til onsdag.

Torsdag er det ventet at Frankrike og Sveits rammes av lavtrykk og kraftig snøfall i høyden. Natt til fredag skal lavtrykket bevege seg videre østover til Nord-Italia og Østerrike.

- Fredag kommer det et nytt lavtrykk hvor snøgrensa vil ligge på omkring 2000 moh. i utsatte områder i Alpene. Prognosene viser at det vil bli kraftige byger i høyden, og at de kraftigste snøfallene vil finne sted i fjellet, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik til Dagbladet.

RETT NED: I fjor sommer klatret Tormod Granheim i alpene. Da besteg han også en ekstremt bratt snøkam. - Jeg har aldri før sett at snø kan forme seg så spisst, sier Granheim til Dagbladet. Video: Caters Vis mer

To meter snø

De siste prognosene viser at Dolomittene og sørlige deler av Østerrike kan vente opptil 15 centimeter snø i timen fredag, ifølge TV 2. Til sammenlikning falt det opptil 25 centimeter snø i utsatte deler av Agder, og opptil 12 centimeter snø på Østlandet mandag.

- Ettersom det ser ut til å bli kraftige byger, kan det stemme at det vil falle 15 centimeter snø i timen i utsatte områder. Det er heller ikke usannsynlig at enkelte områder kan få over to meter med snø i løpet av uka, sier Svanevik.

FØRPREMIERE: I lys av kritikken til teaseren «The Edge», valgte selskapet å publisere hele filmen som viser hvordan Lasse Kjus blir tatt av et snøskred tidligere enn planlagt for å avdramatisere hendelsen. Video: Flashstudios/Sindre Kinnerød/T Vis mer

Tredje lavtrykk

Det tredje lavtrykket ser ut til å passere Nord-Italia, Sveits og Østerrike søndag.

- Lørdag og søndag kommer det et nytt kraftig snøfall. Men da ser temperaturen til å ha gått litt ned igjen, og snøgrensa vil derfor være lavere, sier Svanevik og tilføyer:

- I utsatte områder i Alpene vil man kunne få omkring én meter med snøfall i løpet av et døgn. Men det er veldig lokale forskjeller, og på den andre siden av fjellet kan det være helt tørt.

To omkom

SLF advarer om at snøskredfaren vil øke fra torsdag og utover. Dette gjelder særlig i områder på 2200 moh. Snøskredfaren skyldes særlig kraftig snøfall og vind.

Lørdag omkom to skiløpere i et snøskred i Alpene i sørlige deler av Østerrike, ifølge Washington Post. De to mennene ble tatt av snøskredet mens de kjørte utenfor de markerte løypene i Ötztal-regionen, ifølge ORF.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer