Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldsomt uvær i Midt-Norge

SPERILLEN/OSLO (Dagbladet.no): Bare flaks gjorde at ingen ble skadd da stormkastene herjet Sperillen ved 11-tida i formiddag. Kubikkgranene falt som fyrstikker og sperret E 16 i en time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no var vitne til at fire velvoksne grantrær la seg over veien pent og pyntelig mellom bilene i den stadig voksende køen. Overalt knaket det i grove trestammer, mens stormkastene gjorde det vanskelig å stå oppreist og vesle Sperillen gikk grov og frådet hvitt.

Såvidt Dagbladet.no kunne observere gikk det bra både med mennesker og biler.

Men alle hadde det styggelig travelt med å komme seg vekk fra den naturmessige infernoet, etter at vegvesenets folk med kvasse motorsager og en smule dødsforakt klarte å rydde veien.

Veien lot seg åpne etter en halvtimes innsats, men det smalt under dekkene i kvistrester og kongler på sikksakkveien mellom de falne trestammene som var etterlatt i veibanen.

Full storm

I store deler av Midt-Norge og på Østlandet har det vært et forrykende uvær i dag. Enkelte steder har det blåst opptil full storm.

Politiet i Hønefoss har ikke fått meldinger om personskader som følge av uværet, men har hatt endel jobb med trær i veibanen.

- Veien er åpen, men vegvesenet og kraftverket jobber for harde livet der oppe. Våre patruljer bistår også i arbeidet, opplyser vaktsjef Olav Grov ved Hønefoss politidistrikt til Dagbladet.no.

Veimeldingssentralen melder om mange stengte veier. Fjellovergangen over Hardangervidda har vært stengt i to dager, med kolonnekjøring for større kjøretøyer over 7,5 tonn.

Valdresflya har vært stengt på grunn av uvær siden i går. Det er også uvær i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, og dårlig vær og redusert sikt i Nordland. Ved fjellovergangen i Troms er det sterk vind. Fjellovergangen over Haukeli på Europavei 134 er åpen, men i morgentimene i dag var det isdekke og i tillegg liten storm.

Også i lavlandet har vegvesenet måttet stenge flere veier på grunn av trær som ligger i veien. Enkelte steder er det også meldt om ras.

Verst i Midt-Norge

Uværet herjer verst på Nordmøre, i Trøndelag og opp til Nordland. Ifølge Meterologisk Institutt vil uværet fortsette utover dagen. I kveld og natt vil vinden løye, kanskje ned til liten kuling.

Temperaturene vil falle i kveld og i natt, og det blir snø i fjellområdene. Regnet vil etterhvert gå over til sludd i Nordland, og sakte men sikkert også lengre sør.

Det voldsomme uværet skyldes et kraftig lavtrykk som kom inn over Lofoten, og som sender kraftig vind innover landet.

Nedblåste trær har også skapt store problemer for togtrafikken, melder NTB.

Både Dovrebanen, Bergensbanen og Gjøvikbanen var berørt torsdag formiddag. I tillegg ble Kongsvingerbanen sperret av et tog som kjørte inn i et tre ved Årnes stasjon. Ved 14-tida kunne togtrafikken gjenopptas mellom Oslo og Hamar.

Bergensbanen ble også sperret, og meningen var å frakte passasjerene med buss. Men planen forsvant med regnvannet da NSB fikk opplyst at det ikke var mulig å kjøre buss over Hardangervidda.

Jernbaneverket regner med store forsinkelser og innstillinger utover ettermiddagen og kvelden.

Flytrafikken fra Trondheim går etterhvert som normalt, men flere flyavganger har vært innstilt. SAS har en selvåpålagt grense som tilsier at all flytrafikk innstilles dersom det blåser over 60 knop.

LØP FOR LIVET: Skipresident Jan Jensen måtte løpe for livet dra grantrærne knakk tvert av i vinden.
RYDDET VEI: Med kvasse motosager og en smule dødsforakt fikk vegvesents folk åpna veien for trafikk igjen. Alle foto: ALEKSANDER NORDAHL
Hele Norges coronakart