Voldsomt vulkanutbrudd på Island

Reykjavik (NTB-Steen Ulrik Johannessen): Et nytt, stort vulkanutbrudd under isbreen Vatnajøkull begynte fredag. Det var ingen umiddelbare fare for tap av menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbruddet skjer under iskappen, ikke langt fra en vulkan som hadde et stort utbrudd i 1996.

En journalist fra radiostasjonen Bylgjan har fløyet over området og opplyser at det spys store mengder aske opp i luften fra den kjempemessige isbreen. Søylen av varm damp kunne ses helt i Reykjavik, over 100 kilometer borte.

Geologen Magnus Tummi Gudmundsson ved det naturvitenskapelige instituttet på Islands universitet sier at man foreløpig ikke nøyaktig vet hvor utbruddet skjer, men at en overflyging er planlagt med det første.

Smeltevann

Det er ingen umiddelbar fare for at menneskeliv skal gå tapt i utbruddet, fordi det skjer langt fra bebyggelse. Vulkanutbruddet kan imidlertid føre til at store mengder is smelter, noe som kan utløse en farlig flodbølge.

Det islandsk luftfartsvesen omdirigerte fredag flytrafikken, men biltrafikken ble ikke berørt. Statens veivesen holder imidlertid nøye øye med smeltevannet, og kan stenge hovedveien på kort varsel.

I løpet av noen få døgn etter vulkanutbruddet i oktober 1996, fosset vann og isstykker store som hus utover den store sletta Skeidarsandur.

Oversvømmelsen førte til at hovedveien og flere broer, samt el- og telefon-ledninger ble ødelagt. Skadene den gang beløp seg til nærmere 70 millioner kroner.

(NTB)