Voldsorgie i Den hvite kirke

BJELA CRKVA (Dagbladet): Navnet på landsbyen Bjela Crkva i det sørlige Kosovo betyr Den hvite kirke. Men det var ingen uskyldsren messe som foregikk her om morgenen 25. mars i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sabri Popaj var vitne til at hans to sønner og mer enn 100 mennesker fra landsbyen hans ble massakrert denne dagen. Massakren var en voldsorgie av de sjeldne, selv til Kosovo å være. Sabri satt 200 meter unna i et skogholt og var hjelpeløst vitne til det som skjedde. Hans to sønner, Shendet på 17 og Agon på 14, var blant de drepte. Massegraven er en av de største som til nå er funnet i Kosovo.

Torsdag ble massegraven funnet der han frykter at sønnene ligger. I løpet av gårsdagen var 43 av de rundt 70 kroppene man tror ligger i massegraven gravd opp.

Hørte skrikene

- Jeg lå i et skogholt 200 meter unna og hørte alt som foregikk. Serberne skjøt rundt seg med automatvåpen. De fleste ble drept av mange kuler. Mange døde ikke før om kvelden, og noen ikke før neste dag, sier Sabri.

- Jeg hørte skytingen og skrikene. Vi skjønte alle hva som foregikk, men kunne ikke gjøre noe, sier Sabri.

Begge døde

Først om kvelden, da de serbiske paramilitære styrkene som utførte ugjerningene trakk seg tilbake, våget Sabri og hans kone seg til stedet der de massakrerte lå.

I ly av tussmørket kunne de konstatere det de egentlig allerede visste.

- Jeg så først Shendet. Han var død av skudd fra maskingeværsalver, og det var kulehull og blod overalt. Så fant jeg Agon, også han tilsølt av blod og med mange kulehull, sier Sabri. Han våget ikke flytte på guttene, serberne var like i nærheten.

I går og torsdag kom sannhetens øyeblikk enda en gang for Sabri. Med blodskutte øyne sto Sabri og så på at sekk etter sekk med levningene av mennesker ble undersøkt og forsøkt identifisert av de britiske ekspertene som obduserer kroppene. Likstanken ligger kvalmende rundt huset der de døde kroppene blir undersøkt. De døde må i første omgang identifiseres etter restene av de klærne de hadde på seg da de ble drept.

Sabri hadde i går ennå ikke funnet sine sønner. Men ennå var bare litt over halvpartene av de rundt 70 kroppene i massegraven gravd opp.

De britiske ekspertene undersøker massegraven i Bjela Crkva for å finne bevis for krigsforbrytelser. Det var paramilitære og menn i politiuniform som sto bak ugjerningene, og ifølge Sabri var det ingen i landsbyen som kjente dem.

«Serberne skjøt rundt seg med automatvåpen»Sabri Popaj, som mistet to sønner

<B>MASSAKRE:</B> Over 100 mennesker ble drept av serberne i Bjela Crkva. Her undersøker britiske etterforskere levningene og forsøker å identifisere de drepte.
LETER: Sabri Popaj forsøker å finne sine to sønner og to brødre i massegraven.