Voldstrusler mot stortingsrepresentanter

Angrep med kniv, hærverk, drap av hundevalp, telefonterror og trusler via sms, er noe av det stortingsrepresentantene har opplevd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en undersøkelse gjennomført av Aftenposten, svarer tre av ti stortingsrepresentanter at de har opplevd voldstrusler. 101 representanter har svart på spørsmålene i undersøkelsen.

- Opp gjennom årene er jeg gjentatte ganger blitt utsatt for telefonterror, drapstrusler og ekstreme kjærlighetserklæringer. Ved enkelte anledninger har jeg derfor vært nødt til å ikle meg skuddsikker vest, og i en kort periode fikk jeg politibeskyttelse , forteller en kvinnelig stortingsrepresentant til Aftenposten.

De som har deltatt i undersøkelsen ble garantert full anonymitet og de fleste ønsker ikke å stå fram for å fortelle om sine opplevelser. Flere av dem er redde for at den uønskede oppmersomheten skal øke i omfang hvis navnene deres knyttes til hendelsene.

Frp'ere mest utsatt

Av Fremskrittspartiets representanter som har deltatt i undersøkelsen, har 60 prosent svart at de har blitt sjikanert og truet.

Per Sandberg fra Fremskrittspartiet mener at trusler og hets mot politikere fra partiet hans skjer oftere etter deltakelse i debatter på TV eller radio.

- Vi har alltid vært et parti med kontroversielle synspunkter, sier Sandberg til Aftenposten.

Innfører sikkerhetssjekk

Fra nyttår innføres det sjekk av alle som ønsker adgang til Stortinget. Sikkerhetskontrollen blir av samme karakter som på Gardermoen, med gjennomlysning av vesker og metalldetektor. Systemet eksisterer allerede ved en av besøksinngangene, og ifølge Aftenposten har flere såkalte farlige gjenstander blitt konfiskert.

<B>UTSATT YRKE:</B> En undersøkelse viser at tre av ti stortingsrepresentanter har vært utsatt for voldstrusler.