Avhør av barn

- Voldsutsatte barn må høres av politiet først, ikke barnevernet

Barnerettsadvokater advarer foreldre og barnevernet mot å stille for mange spørsmål til barn de frykter er utsatt for vold eller overgrep før politiet er varslet.

AVHØRSROM: Statens barnehus har egne rom, spesialtilpasset for små barn. I 2016 ble 1600 barn avhørt ved Statens barnehus i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen
AVHØRSROM: Statens barnehus har egne rom, spesialtilpasset for små barn. I 2016 ble 1600 barn avhørt ved Statens barnehus i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I saker med sterk mistanke om vold eller overgrep må politiet kobles inn først, ikke sist, skriver advokatene Anne Hazeland Tingstad og Maria Cabrera Stråtveit i et debattinnlegg i Dagbladet i dag.

Bare i Oslo måtte over 1600 barn møte i politiavhør i fjor, mange av dem etter mistanke om at de er utsatt for vold eller overgrep. Mange av barna har først vært i samtaler med barnevernet. Det kan redusere sjansene deres til å bli trodd i rettsvesenet, mener advokatene.

I innlegget, som kommer etter at Magasinet i helga skrev om metodene politiet bruker for å avhøre små barn, skriver de at barns rett til å bli hørt på en god måte i dag for ofte blir ødelagt, fordi for mange barn blir utspurt av blant annet barnevernet før de kommer i avhør.

- Et barn som høres av for mange forståsegpåere vil kunne forsøke å tilpasse seg ved å svare slik det oppfatter at den voksne ønsker. Barnet kan gå i vranglås. Barnet kan svare bekreftende for å få stanset spørsmålene eller det kan komme med så mange forskjellige nyanser til hver av utspørrerne at utsagnene helt mister sin verdi, skriver de, og foreslår at dagens system endres:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer