Voldtatt 13-åring havnet i rullestol

13-åringen ble voldtatt, og seinere slått og truet til ikke å fortelle det til noen. De psykiske skadevirkningene ble så store at hun mistet evnen til å gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjerningsmannen, en 21 år gammel mann fra Bergen, ble torsdag dømt til tre og et halvt års fengsel i Bergen tingrett for voldtekt av 13-åringen. Dette er 21-åringens fjerde tilfelle av seksuelle overgrep mot mindreårige på kort tid.

-  Jenta fikk svært sterke psykiske skader etter voldtekten. De psykiske skadene ga seg fysiske utslag, og hun mistet etter hvert evnen til å gå, sier bistandsadvokat Beate Hamre til Dagbladet.

-  Jeg har jobbet mye med vold og sedelighetssaker, men aldri opplevd så sterke psykiske seinskader, sier Hamre.

I retten vitnet en barnelege ved Barneklinikken i Bergen om at beina til jenta ble mørkeblå, og at det ikke var tvil om lammelsene. I en periode før hun fortalte om voldtekten var hun avhengig av rullestol.

Skadet seg selv

Voldtekten skjedde i februar 2003. Jenta ble kontaktet av overgriperen på Åsane senter i Bergen, og kontakten fortsatte blant annet på SMS. Ifølge Bergens Tidende skulket den da 13 år gamle jenta skolen for å treffe mannen, hjemme hos en av hans kompiser. Da hun kom dit, ble hun låst inne på soverommet, presset ned i senga og voldtatt.

I retten ble utdrag fra jentas dagbok brukt som bevis, skriver BT. «Jeg orker ikke å skrive noen detaljer for de kommer jeg til å huske for alltid. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Mamma og pappa vet ingenting og jeg tør ikke fortelle de det heller, Jeg føler meg så dum.»

-  Etter voldtekten endret jenta atferd. Hun turte ikke gå alene og skulket skolen, sier Hamre.

 TOK KONTAKT: Her på Åsane senter i Bergen tok 21-åringen kontakt med den da 13 år gamle jenta. Da jenta skulle besøke 21-åringen hjemme hos hans kamerat, ble hun låst inne på et rom og voldtatt. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TOK KONTAKT: Her på Åsane senter i Bergen tok 21-åringen kontakt med den da 13 år gamle jenta. Da jenta skulle besøke 21-åringen hjemme hos hans kamerat, ble hun låst inne på et rom og voldtatt. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Foreldrene kjente henne ikke igjen, og hun begynte med selvskading.

Slo så hun besvimte

Etter voldtekten tok overgriperen flere ganger kontakt og oppsøkte jenta. Han utsatte henne for fysisk vold, og slo henne så hun besvimte, for at hun ikke skulle fortelle noe. Da hun endelig turte å fortelle foreldrene om det som hadde skjedd, to år etter voldtekten, ble hun raskt bedre fra de fysiske skadene.

-  Jenta er velfungerende i dag, men fått ødelagt mye av ungdomstida. 21-åringen har notorisk forbrutt seg mot svært unge jenter, sier Hamre.

21-åringen er dømt til tre og et halvt års fengsel, og å betale 150 000 kroner i erstatning. I tillegg er han dømt til ett års fengsel for tre andre tilfeller av overgrep, mot jenter på 13, 14 og 15 år.

Mønster av overgrep

Aktor, statsadvokat BenedicteHordnes, er fornøyd med dommen.

-  Vi er fornøyd med at han ble dømt for voldtekt, og at retten har tatt saken på alvor, og sett sammenhengen og mønstret i overgrepene, sier Hordnes.

21-åringens forsvarer, Johan Eide, opplyser at det vil bli tatt stilling til anke neste uke.

-  Min klient har ikke erkjent straffskyld for voldtekt, men erkjent samleie med jenta. Dommen er streng, mener Eide.

SVÆRT ALVORLIG: Bistands-advokat Beate Hamre opplyser at jenta mistet evnen til å gå, som følge av psykiske ettervirkninger av voldtekten.