Voldtatt i Allahs navn

PARIS (Dagbladet): Et straffetokt med religiøst utspring rammet mer enn 80 enslige kvinner i Algerie forrige fredag. 37 av kvinnene er alvorlig såret. Én våknet opp på likhuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgrepene skjedde nær småbyen Hassi Messaoud

Foreløpig er ni menn arrestert.

Algerie, som allerede er vant til daglig vold, er i sjokk etter hendelsen.

Alt begynte med fredagsbønnen i moskeen. Imamen hisset opp gemyttene med en flammende tale mot prostituerte kvinner.

Ba for seg

- Jag dem fra kvarteret deres! skrek han fra talerstolen.

Hundrevis av de troende tok ham på ordet. Til fanatiske rop av «Allah Akbar!» («Allah er stor!») satte de kursen mot det fattigslige strøket El-Haicha ved Hassi Messaoud, sør for Atlasfjellene, nordøst i landet.

Der tvang de seg inn hos kvinner som bodde aleine.

- Det hjalp ikke at vi sa hvem vi var, at vi ikke var prostituerte og ikke jobbet i horehus, forteller Safia til avisa La Tribune.

Hun bor ikke aleine, men ingen var hjemme. Da broren kom hjem, fant han søstera naken, i en blodpøl, massevoldtatt og slått helseløs. Politiet reddet så vidt livet hennes før den rasende menneskemengden hadde kastet henne fra terrassen. Safia har ikke tall på hvor mange sting hun har.

Fatiha holdt på å dø to ganger. Først ville hennes overfallsmenn, etter å ha voldtatt og slått henne, begrave henne levende på kirkegården. Noen vakter oppdaget henne, trodde hun var død, og tok henne med til likhuset.

Likskuff

- Jeg våknet først i kjølerommet. Det var så vidt jeg klarte å vifte med armen før de lukket likskuffen. Da hørte jeg noen rope: «Hun er ikke død!», forteller Fatiha til avisa Liberté.

- Jeg har mistet alt, sier Saida.

Hun har, som alle de andre, dype knivkutt i brystet. Som de andre var hun jomfru. I et arabisk land betyr det all ære.

Myndighetene har åpnet et ungdomsherberge for ofrene for denne fryktelige natta. Hittil har 83 kvinner meldt seg. 37 er alvorlig såret. Kvinnene har gjentatte ganger blitt torturert og lemlestet på det groveste.

Det er første gang et kollektivt straffetokt av denne typen finner sted i Algerie, og denne gangen var det ikke fantatiske islamister som begikk ugjerningen, men kvinnenes naboer og bekjente. Statsadvokaten i Ouargla har åpnet en etterforskning, og det er klart at det blir flere arrestasjoner.

OVERGREP: Skrekkslagne kvinner hviler utenfor et tilflukssted i småbyen Hassi Messaoud, etter å ha blitt angrepet av en flokk rasende menn i forrige uke. Mennene, oppildnet av imamen i moskéen, gikk berserk under påskudd av å skulle drive ut horer.