Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtatt, solgt og utnyttet

Den litauiske 23-åringen ville redde familien fra gjeldskrise ved å jobbe som prostituert i en måned i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet ble hun holdt fanget, voldtatt og utnyttet som prostituert i flere år i Sverige og Norge.

Det forklarte kvinnen via videoopptak i Oslo tingrett i går. Av frykt for sitt eget og familiens liv kom ikke 23-åringen, som nå er bosatt i Øst-Europa, til Oslo for å vitne; derfor ble hennes forklaring vist på skjerm.

Lokket

Videobildene viste en tydelig merket ung kvinne. Hun hadde tydelig problemer med å snakke om det hun skal ha vært utsatt for. Via opptaket fortalte hun hvordan hun ble lokket inn i prostitusjonsmiljøet da hun fortsatt bodde i Litauen høsten 2001. En kvinnelig bekjent lokket med høy lønn i Sverige og foreslo at hun skulle reise dit.

Den da 20-årige kvinnen vurderte forslaget fordi familien hadde stor gjeld og at hun, søsteren og moren holdt på å bli kastet ut av leiligheten .

-  Jeg ville reise til Sverige og jobbe en i måned for å betale leiligheten og så aldri mer tenke på det, forklarte kvinnen. Men 23-åringen svarte aldri ja. Hun ble hentet av to bakmenn, som nå er dømt i Sverige, og tatt med dit via Latvia og Estland.

Liv i helvete

Herfra forteller 23-åringen om ei tid i helvete. Hun, ei annen litauisk jente og flere russiske jenter ble voldtatt, fysisk og psykisk mishandlet, holdt fanget og truet av ulike menn. De måtte gjennomføre vaginal, oral og anal sex med bakmennene og deres bekjente, ofte med flere menn på en gang og uten kondom. Alltid under trusler eller mishandling.

-  Analsex uten kondom

-  Han (en av de domfelte i Sverige) tvang meg til oralsex og holdt meg i håret slik at jeg ikke skulle yte motstand, og han holdt meg nede på gulvet. Vi ble tvunget til oral-, anal- og vaginalsex uten kondom, forklarte 23-åringen. 23-åringen var «eid» av bakmennene. Hun ble solgt fra bakmann til bakmann og fikk ikke beholde stort av det hun tjente selv. Det lille hun fikk sendte hun hjem til moren, som ikke visste hva slags arbeid hun gjorde, forklarte hun. Selv ikke da hun fikk underlivsbetennelse fikk hun være i fred eller bo hjemme hos moren . Etter et kort opphold i en av de domfeltes leilighet i hjemlandet ble hun på ny tatt med til Sverige under tvang, forklarte hun.

I dag vil retten få se 23-åringens forklaring om hennes opphold i Oslo og hennes kjennskap til de tiltalte.

MISHANDLET: Den 23 år gamle litauiske jenta ville jobbe som prostituert i en måned i Sverige. Det endte med et liv i helvete. Bildet av 23-åringen er tatt i Litauen for et år siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media