Voldtatt som 14-åring

Stortingsrepresentant André Dahl (H) står fram med sin rystende historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Denne hendelsen gjorde noe med både mitt forhold til kroppen min, og til min egen seksualitet. Først da jeg var 28-29 år fikk jeg bearbeidet skikkelig det som hadde skjedd, og at jeg ikke måtte klandre meg selv for overgrepet, sier André Oktay Dahl, som nå er 31 år.

Ta ansvar

Dahl arbeider i dag aktivt for å bedre barn og unges rettsvern. Sammen med SVs Inga Marte Thorkildsen har Dahl tatt initiativ til en barnerettsgruppe på Stortinget med representanter fra samtlige partier.


Målet er at gruppa skal bli ei vaktbikkje som styrker barns rettssikkerhet og gir dem økt beskyttelse.

Gruppa tar sikte på å arbeide fram flere viktige saker på Stortinget, som for eksempel å sikre etableringen av Barnas hus og at lovforbudet mot såkalt «Grooming», at voksne tar kontakt med barn på internett med den hensikt å utnytte dem seksuelt, overholdes.

Krever engasjement

-  Mannlige politikere har tradisjonelt ikke deltatt så mye i slike debatter. Amnesty Norge har en undersøkelse som viser at svært mange menn som mener at kvinner som utsetts for overgrep har seg selv å takke dersom de flørter og kler seg utfordrende. Hvor mange som mener dette, er vanskelig å si sikkert, men at slike holdninger lever der ute blant mange menn, synes hevet over tvil, sier Dahl

-  Dette er et stor utfordring. Overgrep mot barn, unge og kvinner tas ikke nok på alvor i den mannlige delen av befolkningen. Men mange menn ekskluderes også ofte fra denne typen debatter på tross av sitt engasjement. Her må det holdningsendringer til, sier han.

Voldtatt som 14-åring

Tier om overgrep

Dahl forklarer sitt eget engasjement med at han allerede fra de tidlige ungdomsåra var opptatt av urettferdighet og overgrep mot de svakeste.

-  På skolen opplevde jeg mobbing og utestenging på nært hold, uten at noen tok tak i problemene. Jeg har familiemedlemmer som har slitt med dysleksi - og som ikke har fått hjelp.

-  Dessuten har jeg som homofil mann kommet til å forholde meg mye til kvinner. Og kvinner har som oftest større toleranse for å snakke om slike vanskelige ting, sier Dahl, som har erfart at mange menn kvier seg for å snakke om misbruk og overgrep.

-  Det later til at slike temaer fortsatt er tabubelagte, ikke minst historiene om misbruk hvor gutter og menn er ofre. Slik er det blant folk flest, og slik er det blant politikere, sier han.

Forebyggende arbeid

-  Menn vil gjerne snakke om økonomi og finanspolitikk, og de liker ofte de kriminalpolitiske sakene som kan løses med å rope etter mer politi. Men de glemmer da at overgrep og mishandling av barn, unge og kvinner så til de grader også har en økonomisk side.

-  Hvorfor regner vi ikke på de besparelser forebyggende arbeid blant barn og unge kan gi i kroner og øre? Eller hvor viktig det er å ha et velfungerende helse- og oppfølgingstilbud for dem som har vært utsatt for vold eller sexovergrep? Etter min mening står vi overfor et stort samfunnsproblem som det politiske Norge ikke har tatt nok på alvor, sier han.

-  Vi har jo svære matematiske modeller for hvordan klimaendringene vil påvirke jordkloden, og hvordan de vil slå ut økonomisk. Hvorfor er det ikke laget analyseverktøy for effekten av forebygging av problemer med barn og ungdom? spør Dahl.

Sterk skyldfølelse

André Oktay Dahl vet hva han snakker om. Alt som ung gutt innså han at han var homofil, men på den tida var det ikke lett å stå fram hjemme i Rælingen i Akershus. Derfor gjorde han som de fleste andre i samme situasjon, han brukte kontakttelefon. Slik kom han i kontakt med en tilsynelatende forståelsesfull mann som utga seg for å være 22 år gammel. Da de etter lang tid bestemte seg for å møtes, viste det seg at mannen var en nærmere 50 år gammel bonde med en stor bil innredet med madrass. Bonden misbrukte 14-åringen, og kjørte deretter hjem.

-  Det var en forferdelig opplevelse. Jeg turde ikke gå av redsel for hans reaksjon, og etterpå turde jeg ikke fortelle andre om det som hadde skjedd på grunn av sterk skamfølelse. -  Det tok veldig mange år før jeg innså at jeg ikke hadde noen grunn til å klandre meg selv for det som hadde skjedd. Jeg tror ikke det var før jeg hadde tatt opp saken med en terapeut, for ganske få år siden, at jeg fikk klarhet i dette. Nå vet jeg at veldig mange barn og unge gjerne reagerer slik etter overgrep. Med meg har det gått bra, ikke minst takket være en god og trygg oppvekst, men ikke alle overgrepsofre greier seg like bra, sier Dahl.

Roser Redd Barna

Barn og unge som utsettes for vold og overgrep stiller svakt. Får man ikke kyndig behandling etter overgrep har funnet sted, kan det gå riktig galt. André Oktay Dahl mener dagens system, der barn risikerer å måtte fortelle om overgrep til seks-sju forskjellige instanser, må bort.

-  Et barn som har vært utsatt for overgrep, kan bli nødt til å fortelle om sine grusomme opplevelser til både helsestasjonen, barnevernet, politiet, domstolen og en psykiater eller psykolog. Dette er et dårlig system som bør erstattes med sentre der alle fagfolk er representert. -  Slik kan barnet bli hørt av flere instanser, og når selve avhørsdelen er over, står umiddelbart fagfolk klare til å hjelpe barnet videre, sier han.

André Oktay Dahl roser Redd Barna for arbeidet med å etablere Barnas hus i Norge fordi man her kan plassere alle fagfolk på et sted. Det første Barnas hus kommer i Bergen i løpet av året. Et annet er planlagt på Hamar. Dahl håper det kommer på plass et Barnas hus i alle landets regioner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer