«Voldtatte jenter frykter mor og far»

STAVANGER (Dagbladet): Voldtatte tenåringer helt ned i 13-årsalderen oppsøker Dixi-sentrene. Deres største frykt er hva foreldrene vil gjøre hvis de får vite om overgrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For to år siden begynte jenter helt ned i 13- 14-årsalderen å ta kontakt. Siden har vi merket en økning av ungdomsvoldtekter, sier lederen for Dixi i Stavanger, Synnøve Skjeldal (25). Dixi har først nylig begynt å føre statistikk over alderen på de som henvender seg til dem, og har derfor ingen tall å oppgi. Store mørketall gjør offentlig statistikk upålitelig.

Dixis erfaring er likevel klar:

Et av de største problemene blant de yngste er at få våger å fortelle familie eller venner om voldtekten. Frykten for reaksjonene er lammende, og gjør en vond situasjon verre.

- Alle som blir utsatt for voldtekt, får en veldig skyldfølelse etterpå, uansett hvordan det skjedde. De yngste jentene vet i tillegg at de ikke hadde lov til å være seint ute, drikke alkohol eller gå på festen hvor overgrepet skjedde. Hvis de forteller om voldtekten, må de også røpe det «ulovlige» de har gjort. De forventer at foreldrene skal si «Der kan du se! Sånn går det når du ikke hører på oss», noe som bare vil gi jentene enda mer skyldfølelse.

Åpenhet

Derfor oppfordrer Skjeldal foreldre til å innprente at barna alltid kan komme til dem for hjelp, uansett hva de måtte rote seg borti. Ungdommene som kommer til Dixi ressurssenter, blir alltid rådet til å fortelle om voldtekten til noen, helst foreldrene sine.

Mange fortrenger episoden og venter i mange år med å fortelle. Men før eller siden blir jentene innhentet av sannheten. Som regel merker også foreldrene at noe er galt med dem.

- Det beste er selvsagt å si ifra med en gang. Jeg kjenner ingen som er blitt utstøtt av familien etter noe sånt. Når det første sjokket legger seg, innser foreldrene at voldtekten er mye verre enn at jenta drakk seg full på fest.

Synnøve Skjeldal sier at mange heller ikke tør å betro seg til venninner. Voldtekter skjer ofte i rus, på fest med vennegjengen. I et sånt miljø kan en voldtektsbeskyldning få store sosiale følger. Og tenk om venninna tror på gjerningsmannen - og ikke henne?

Hjelper andre

25-åringen vet så altfor godt hva disse jentene går gjennom. For åtte år siden ble hun selv voldtatt etter en fest. Nå bruker hun tida si på andre som trenger informasjon og hjelp.

- Selv gikk jeg i tre måneder uten å innse hva som hadde skjedd. Jeg gikk stadig oftere til legen med forferdelig vondt flere steder i kroppen. De fant selvsagt ingenting galt. Til slutt innrømmet jeg, for meg selv og min mor, at jeg var blitt voldtatt.

HJELPER UNGDOMMENE: Synnøve Skjeldal (25), daglig leder ved Dixi ressurssenter for voldtatte i Stavanger, ser at ungdommer helt ned i 13-årsalderen blir voldtektsofre. Her er Skjeldal i samtale med et offer.