- VOLDTATT AV FEM MENN: 16-åringen hevder at hun ble voldtatt av opp til fem menn under en av disse balkongene. Saken ble til slutt henlagt, men nå har hun fått erstatning på 200 000 kroner. Foto: Frank Karlsen
- VOLDTATT AV FEM MENN: 16-åringen hevder at hun ble voldtatt av opp til fem menn under en av disse balkongene. Saken ble til slutt henlagt, men nå har hun fått erstatning på 200 000 kroner. Foto: Frank KarlsenVis mer

Voldtatte tenårings-jenter kjempet seg til erstatning

Jente (14) ble voldtatt på McDonalds og 16-åringen ble gruppevoldtatt under en blokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): 14-åringen mener hun ble voldtatt på et McDonalds-toalett på CCvest i Oslo. 16-åringen anmeldte at hun hadde blitt gruppevoldtatt i forbindelse med en bursdagsfest på Tveita i Oslo.

Politiet hadde ikke gode nok bevis til å tiltale de siktede mennene, og henla sakene.

Nå har de to tenåringsjentene fått erstatning på henholdvis 120 000 (Ccvest) og 200 000 (gruppevoldtekten) kroner av Kontoret for voldsoffererstatning.

- Det føles som en seier, tross alt, sier bistandsadvokat Trine Rjukan på vegne av de to jentene til Dagbladet.

- Voldtatt av fem menn - Endelig føler de at de har blitt trodd, sier bistandsadvokaten.

2. mars 2008 var den 16 år gamle jenta med ei venninne på en bursdagsfest på Tveita i Oslo. De danset og drakk alkohol. Da venninna dro hjem, valgte 16-åringen å bli litt lenger. Hun skulle hentes av venn litt senere.

Mens hun ventet inviterte noen av festdeltagerne henne ut for å trekke litt frisk luft. Hun ble med guttene under en terrasse til en blokk like bortenfor klubbhuset der festen ble holdt.

Det var da hun mener hun ble voldtatt av til sammen fem menn. Ifølge jenta skal de ha tatt tak i henne, revet av henne klærne og voldtatt henne etter tur, til tross for at hun skal ha gjort motstand både fysisk og verbalt.

21. august 2008 anmeldte en da 14 år gammel jente at hun hadde blitt voldtatt på toalettet på en McDonalds-restaurant på CC vest i Oslo. Ifølge jentas forklaring til politiet møtte hun en gutt for å bli nærmere kjent. Da han skulle på toalettet, ble hun tvunget inn i et avlukke og voldtatt.

Bevisets stilling Etter lengre tids etterforskning  kom oslopolitiet, Oslo statsadvokaembeter og Riksadvokaten fram til at det ikke var gode nok beviser til å ta ut tiltale mot mennene som var siktet i sakene, og derfor henla dem. Dagbladet har tidligere omtalt henleggelsene og påtalemyndigheten understreket den gang at henleggelsen ikke skyldtes at de ikke trodde på hva jentene hadde anmeldt, men at bevisene ikke var gode nok.

Bistandsadvokaten mener henleggelsen av de to voldtektssakene var helt feil.

- Jeg er fortsatt sterkt uenig i henleggelsene, sier Rjukan.

Over erstatningsnormen Nå har sakene likevel fått en verdig slutt for de to jentene. 120 000 kroner i voldsoffererstatning er over normen, som ligger på 100 000 kroner i voldtektssaker.

- For begge de fornærmede er opplevelsen av å endelig bli trodd av en offentlig innsats det viktigste med erstatningen. Deres versjoner av det som skjedde har blitt lagt til grunn i vedtakene. Jeg mener opplevelsen av å bli trodd er helt essensiell for å kunne gå videre etter å ha blitt utsatt for en så grov intergritetskrenkelse, sier Rjukan til Dagbladet.

Begge jentene har slitt psykisk etter hendelsene. Rjukan forteller at offeret fra CC-Vest har gjennomført omfattende behandling hos psykolog som følge av traumer etter det hun ble utsatt for. 16-åringen går også til psykologbehandling.

- Jenta som ble gruppevoldtatt ble rørt til tårer da hun fikk erstatningen. Hun hadde mistet troen på systemet, sier bistandsadvokaten.

- Nå føles ikke kampen etter å ha anmeldt voldtektene forgjeves, sier hun.

BISTÅR JENTENE: Advokat Trine Rjukan er bistandsadvokat for de to jentene i tenårene.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BISTÅR JENTENE: Advokat Trine Rjukan er bistandsadvokat for de to jentene i tenårene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer