LEVER I FRYKT: Anne (44) forteller at hun ble dopet ned og voldtatt i april 2011 av en bekjent. Hun anmeldte saken i starten av mai. Ni måneder senere er mannen fortsatt ikke avhørt. Anne mener hun ikke blir tatt på alvor av politiet, og lever i konstant frykt for at den mistenkte skal kontakte henne. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
LEVER I FRYKT: Anne (44) forteller at hun ble dopet ned og voldtatt i april 2011 av en bekjent. Hun anmeldte saken i starten av mai. Ni måneder senere er mannen fortsatt ikke avhørt. Anne mener hun ikke blir tatt på alvor av politiet, og lever i konstant frykt for at den mistenkte skal kontakte henne. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

Voldtekt anmeldt i mai 2011 - navngitt mistenkt ennå ikke avhørt

Offeret Anne (44) fortviler over politiets manglende handlekraft. Samtidig blir Norge grillet av FN for håndtering av voldtektssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til 24.april i fjor opplevde Anne (44) fra Oslo marerittet da hun dro for å besøke en bekjent i Gjøvik, og endte opp med å bli neddopet og brutalt voldtatt i hans leilighet, ifølge hennes forklaring.

- Han brøt seg inn i kroppen min. Jeg tør fremdeles ikke å gå ute alene etter det som har skjedd, sier Anne til Dagbladet.

- Han truet meg Hun opplyser at gjerningsmannen truet henne til ikke å fortelle om voldtekten.

- Han sa at han var kjent for å være en farlig person som hadde kontakter innenfor kriminelle miljøer, sier Anne.

To dager etter hendelsen dro Anne likevel til Oslo legevakt hvor det ble tatt prøver av henne, og hvor hun skal ha blitt oppfordret til å anmelde hendelsen. Anmeldelsen ble levert til politihuset på Grønland i Oslo den 5.mai. Anne gav politiet navnet og adressen til den mistenkte. Ettersom hendelsen fant sted i Gjøvik, ble saken overført til Vestoppland politidistrikt.

Den mistenkte i saken er ennå ikke avhørt av politiet, bekrefter Johan Martin Welhaven, politimester ved Vestoppland politidistrikt.

BLE GRILLET: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken måtte i går svare på en rekke kritiske spørsmål om blant annet Norges håndtering av voldtektssaker da FNs kvinnediskrimineringskomité (CEDAW) hadde høring om Norge i Genève. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
BLE GRILLET: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken måtte i går svare på en rekke kritiske spørsmål om blant annet Norges håndtering av voldtektssaker da FNs kvinnediskrimineringskomité (CEDAW) hadde høring om Norge i Genève. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

- Dette er en type saker som skal gis høy prioritet. I denne saken har det tatt for lang tid. Det kan forklares med at vi er i en situasjon der straffesaker hoper seg opp på grunn av kapasitet og bemanningsutfordringer, sier Welhaven.

- Ikke tilfredsstillende Ifølge bistandsadvokat Trine Rjukan tok det drøyt sju måneder før politiet første gang forsøkte å avhøre mistenkte. Welhaven erkjenner at dette ikke er tilfredsstillende, men påpeker samtidig at mistenkte har vært svært vanskelig å få tak i ettersom han flere ganger har skiftet bopelsadresser flere steder på Østlandet, og ikke har vært å treffe på disse bopelene.

- Det er skammelig og respektløst overfor ofrene at etterforskningen skal ta så lang tid. Det bør ikke ta lenger enn en til to uker før et avhør av en mistenkt er på plass i voldtektssaker, sier Rjukan.

- Unntak når avhør skjer raskt Annes sak er dessverre ikke unik, ifølge bistandsadvokaten.

- Det er kun unntaksvis at avhør av mistenkte skjer raskt i voldtektssaker, sier Rjukan.

Bare siden 2009 har hun jobbet med elleve andre voldtektssaker hvor det har tatt flere måneder før politiet har avhørt en navngitt, mistenkt voldtektsmann (se faktaboks).

- Jeg møter foreldre og pårørende som er bunnløst fortvilte over å måtte stå på sidelinjen og se på at datteren eller kjæresten deres ikke blir trodd eller tatt på alvor og nærmest går til grunne mens gjerningsmannen går fri. I tillegg er offeret ofte redd for å møte på gjerningsmannen, sier Rjukan.

- Voldtektsofre føler seg rettsløse i Norge i dag, sier hun.

- Vil ha flere dømt Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken måtte i går svare på kritiske spørsmål fra FNs kvinnediskrimineringskomité (CEDAW) i Genève angående Norges oppfølging av FNs kvinnediskrimineringskonvensjon (se faktaboks). Der var voldtekt et av de viktigste temaene som ble tatt opp.

CEDAW lurte på hvorfor det er så få voldtektssaker som ender i domfellelse og hvorfor det er så få av anmeldte voldtektssaker som kommer opp i retten.

KRITISERER POLITIET: Det er mer regelen enn unntaket at det tar månedsvis før politiet avhører mistenkte i voldtektssaker, ifølge Bistandsadvoakt Trine Rjukan. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
KRITISERER POLITIET: Det er mer regelen enn unntaket at det tar månedsvis før politiet avhører mistenkte i voldtektssaker, ifølge Bistandsadvoakt Trine Rjukan. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Dette er noe vi vil gjennomgå for å forsterke tiltakene mot voldtekt, hvilket er svært viktig når det gjelder likestilling. Vi ønsker å få flere dømt for voldtekt samt et bedre system for å hjelpe ofre for voldtekt. Blant annet er en Stortingsmelding om vold i nære relasjoner på trappene for å bistå dette arbeidet, sier Lysbakken.

Orienteringen som han i går gav til CEDAW om dagens situasjon på likestillingsfeltet i Norge vil bli vurdert av CEDAW før de fremlegger en rapport til regjeringen med anmodning om tiltak.

- De anbefalingen vi får fra FN vil være et viktig bidrag for å styrke likestillingspolitikken i Norge, sier Lysbakken.

- Til tross for kritiske spørsmål opplyste CEDAW i Genève i går at Norge er best på likestilling, men vi har likevel en lang vei igjen å gå, sier Lysbakken.

10 prosent blir domfelt - Bare ca 10 prosent av anmeldte voldtekter ender med domfellelse, hvilket er et altfor lavt tall. Dette kan blant annet skyldes at politiet bruker for lang tid på å etterforske disse sakene, sier Lone Alice Johansen, informasjonsrådgiver i Krisesentersekreteriatet.

Av 1027 anmeldte voldtektssaker i fjor, endte kun 120 saker i retten, opplyser Johansen.