Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Voldtekt av Saltstraumen

Bystyret i Bodø kan komme til å gi grønt lys for bygging av 34 fritidsboliger - elleve meter høye, reist ute i sjøen og klint inntil nasjonalskatten Saltstraumen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et annet og enda større fritidsbolig-prosjekt nærmer seg også realisering, på den andre sida av Saltstraum-brua.

Nå ber folk i området, støttet av den sentrale Bodø-politikeren Brigt Kristensen (RV), regjeringa om å gripe inn.

- Da jeg oppdaget hvor groteskt dette prosjektet har fått utvikle seg over flere år - uten at politikerne har grepet inn - ble jeg rystet. Dette er en voldtekt av Saltstraumen, mener initiativtaker til protestaksjonen, Ole-Peer Gullhav.

Vil avvise prosjektet

Han frykter at politikerne i Bodø ikke lenger er i stand til ivareta befolkningens interesser:

- Sentrale politikere på Løvebakken eller i regjeringa må nå gripe inn. Det kommer generasjoner etter oss. De vil spørre hva i all verden vi har gjort. Hvis ikke Saltstraumen er bevaringsverdig - hva er da verdt å bevare? spør Gullhav.

Han støttes av Brigt Kristensen. Spaden for byggeprosjektet var i ferd med å gå i jorda i vår, da RV-politikeren fikk utsatt byggestarten grunnet manglende formaliteter.

I mellomtida er det avdekket omfattende mangler ved den 12 år lange saksbehandlingen - og nå kjemper Kristensen for å få bystyret - som han selv er medlem av - til å avvise prosjektet. Kristensen mener også at regjeringa bør gripe inn hvis ikke bystyret gjør det:

STRIDENS KJERNE: RV-politiker Brigt Kristensen (t.v.) og protestaksjonens initiativtaker Ole-Peer Gullhav frykter nå at bukta rett bak dem kan bli fullt utbygd. I bakgrunnen ses Saltstraumbrua - symbolet på verdens sterkeste malstrøm. Foto: Bjørn Erik Olsen
STRIDENS KJERNE: RV-politiker Brigt Kristensen (t.v.) og protestaksjonens initiativtaker Ole-Peer Gullhav frykter nå at bukta rett bak dem kan bli fullt utbygd. I bakgrunnen ses Saltstraumbrua - symbolet på verdens sterkeste malstrøm. Foto: Bjørn Erik Olsen Vis mer

- En utbygging vil være til stor skade for framtidige generasjoners opplevelse av ei natur- og kulturperle som har både nasjonal og internasjonal betydning. Hvis ikke bystyret i Bodø setter ned foten for planene nå, svikter den sitt forvaltningsansvar, sier Kristensen.

- I så fall må høyere instanser gripe inn. Det er ikke bare sørpå at strandlinjene er viktige. Jeg mener at vår rødgrønne regjering bør kjøpe utbyggerne ut og overta også denne delen av Saltstraumen.

Årsaken til at han nå frykter at kollegene i bystyret vil bøye av for utbyggerne, er en rammetillatelse som ble gitt av Bodø kommune i 2004.

- Rammetillatelsen er relevant rent juridisk. Den kan påføre Bodø kommune nederlag i en eventuell rettssak. Men denne tillatelsen er gitt på sviktende grunnlag. Hele den kommunale saksbehandlingen har vært mangelfull og villedende, sier han.

- I 1994 godkjente bystyret bygging av ni naust og 17 fritidsboliger som ikke skulle være høyere enn 5,7 meter. 12 år seinere kommer det samme prosjektet ut i andre enden som 34 fritidsboliger med en byggehøyde på over 11 meter, forteller Kristensen.

I dokumenter han har tilsendt kollegene i bystyret, går Kristensen langt i å klandre én spesiell saksbehandler ved byplankontoret.

- Mener du at denne saksbehandleren har løpt utbyggernes ærend?

- Ja. Vedkommende har fulgt prosjektet i alle år. Saksframstillinga har vært systematisk vridd. Alle endringssøknader utbyggerne har kommet med, er blitt vurdert som «mindre reguleringsendringer».

- I løpet av tre såkalte «mindre endringer» er prosjektet øket til nesten det dobbelte - både i antall, volum og høyde. Både bystyret og fylkeskommunen er blitt villedet ved at de mindre endringene er gjort rede for i detalj, mens de store endringene har vært gjemt unna i vedleggene.

- Parodisk

I saken som nå legges fram for bystyret, innrømmer saksbehandleren at bystyret burde fått endringene til behandling allerede i 2002 - fordi endringene likevel viser seg å være «vesentlige reguleringsendringer».

- Men dette skjedde ikke før ordfører Odd Tore Fygle - på min oppfordring i vår - ba planutvalget vurdere prosjektet på nytt. Planutvalget sendte den tilbake til saksbehandleren.

- Nå har bystyret fått saken tilbake, med innstilling om likevel å godkjenne alt som har skjedd. Alt på grunn av vedtak som er gjort av feil instanser på feil grunnlag, sier Brigt Kristensen - som frykter at kollegene i bystyret vil bøye kne for utbyggernes trusler om erstatning:

- Det parodiske her er at rammetilltalelsen fra 2004 som de truer med rettssak for, er gjort på feil grunnlag - og i strid med bystyrets eget 1994-vedtak. Likevel kan altså kan være juridisk bindende, sier Brigt Kristensen oppgitt.

Dagbladet har flere ganger hatt kontakt med utbyggerne av Saltstraumen brygge. De har nå valgt ikke å svare på henvendelser.