«Voldtekt er et personlig ragnarok»

Justisminister ønsker spesialteam mot voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Det er mange politidistrikter som sliter med å få fram voldtektsanmeldelser i det hele tatt. Det er jo helt absurd med tanke på at det skjer minst 5000 voldtekter i Norge årlig, sier Knut Storberget.

Dagbladet har den siste tida satt søkelys på voldtekt. Bare én av ti voldtekter anmeldes, og bare én av ti anmeldelser fører til domfellelse.

Dermed er det forsvinnende liten sjanse for å bli straffet. I en kronikk i dagens avis skisserer Knut Storberget ulike tiltak for få flere til å anmelde voldtekter og for å oppklare flere av voldtektssakene.

Les kronikken her.

- Hjelpen må være der umiddelbart! Vi er i ferd med å få voldtektsmottak i hvert enkelt fylke, vi har gitt alle voldtektsofre rett til bistandsadvokat før de anmelder- og jeg vil gjøre legevakter og mottak mer bevisste på å sikre DNA-bevis.

Selv mener han noe av hemmeligheten ligger i å høyne voldtektssakenes status og prioritering hos politiet.

- Slik det er nå, sitter det gjerne en enslig ansatt rundt omkring i politidistriktene i 60 prosent stilling som jobber som familievoldskoordinator. Jeg mener vi bør ha egne team i politidistriktene som jobber med dette, sier Storberget.

Holdningsendring

STRAFFENIVÅ: - Det hjelper lite med strengere straffer så lenge ofrene opplever at over 95 prosent av overgriperne ikke får straff overhodet, sier justisminister Knut Storberget. Foto: Thomas Rasmus Skaug
STRAFFENIVÅ: - Det hjelper lite med strengere straffer så lenge ofrene opplever at over 95 prosent av overgriperne ikke får straff overhodet, sier justisminister Knut Storberget. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Han peker på at det å sette ned spesialteam har vært vellykket i andre sammenhenger.

- Agder har satt ned et spesialteam mot vold mot barn, og har hatt stor suksess med det. I Bergen, Trondheim og Oslo har vi satt ned spesialteam mot trafficking- og fått fart på det arbeidet.

Storberget mener at hele justissektoren trenger en utlufting.

- Vi har hatt en straffelovgivning som har vært av menn for menn, som angår forbrytelser som rammer menn. Vi trenger en holdningsendring, sier Storberget.

Som jurist har han prosedert i flere voldtektssaker, og fått erfare hvilket enorm personlig tragedie det er for den som rammes av forbrytelsen.

- Voldtekt er som et personlig ragnarok. Det er derfor jeg lenge har kalt det nestendrap. Voldtekt er en forbrytelse som står i en helt egen klasse, også fordi det som oftest skjer der du tror du kan føle deg trygg- hjemme eller sammen med bekjente. Det er ikke noe sted å rømme, sier Storberget.

Han er sterkt imot å avvikle juryordningen i slike saker.

– Jeg har stor tiltro til lekdommerinstituttet, og har møtt minst like mange fordommer blant jurister som blant andre folk.

Straffenivået

Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen gjort det klart at den vil gå inn for strengere straffer for voldtekter.

- For grove voldtekter har jeg sans for et straffenivå opp mot fem-seks år, sier Storberget. - Men strengere straffer er det siste jeg ville satset på hvis jeg måtte valgt ett tiltak mot voldtekt. Det er mye viktigere å få flere anmeldelser og flere oppklarte saker. Det hjelper lite med strengere straffer så lenge ofrene opplever at over 95 prosent av overgriperne slipper straff overhodet.

- I dag anmelder én av ti voldtekter. Kan du sette et høyere mål?

- Det hadde vært veldig bra hvis vi får til at 50 prosent av dem som opplever voldtekt, anmelder. Det er jo svært lavt sammenliknet med andre saker. Biltyveri og innbrudd har en anmeldelsesprosent på 100 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer