Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Voldtekt må straffes hardere

Regjeringa vurderer å øke straffene for grove voldtekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ligger straffenivået for rene overfallsvoldtekter på om lag fire års fengsel, mens for en typisk «nachspielvoldtekt» er straffenivået ca. tre år.


Over 2000 navngitte personer er anmeldt for voldtekt i perioden 2003 til og med 2005. Men av disse ble det bare tatt ut tiltale mot cirka 400 personer.

Det viser tall Dagbladet har innhentet fra Riksadvokatens voldtektsutvalg. Antall tiltaler er altfor lavt, mener leder av Stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap).

-  Mørketallene er store. Kvinner tør ikke ta den belastningen det er å gå gjennom politi- og rettsvesen med saken, sier Bjørnflaten.

Voldtektsbølge

Dagbladet skrev i går om voldtektsbølgen i Oslo, der 38 unge kvinner denne sommeren er blitt utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk.

Den siste måneden er seks kvinner blitt brutalt overfalt og voldtatt i Oslo sentrum. Politiet jager nå flere gjerningsmenn. De fikk inn ytterligere tips i sakene i går.

Nå håper Bjørnflaten en fempunktsplan skal forhindre et stadig økende antall voldtekter:  Voldtekt skal straffes strengere. Ofrene skal få bedre oppfølging. Flere saker skal oppdages ved at det gjøres enklere å anmelde voldtekt ved at ofrene får bistandsadvokat. Flere saker skal oppklares, slik at de ender med tiltale. Bedre bevis ved at lokale legevakter har bedre mulighet til å sikre bevis og oppretting av flere voldtektsmottak.

 SKAL FORHINDRE VOLDTEKT:  -  Det må ikke bli slik at jenter skal forhindre voldtekter. Du skal ikke trenge selvforsvarskurs for å gå gjennom gatene i Oslo, sier Anne Marit Bjørnflaten (Ap), leder av Stortingets justiskomité. Foto: ERLING HÆGELAND
SKAL FORHINDRE VOLDTEKT: - Det må ikke bli slik at jenter skal forhindre voldtekter. Du skal ikke trenge selvforsvarskurs for å gå gjennom gatene i Oslo, sier Anne Marit Bjørnflaten (Ap), leder av Stortingets justiskomité. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Høy frifinnelse

For slik situasjonen er i dag ender de færreste voldtektssaker i retten. Av de 739 anmeldte voldtektene i 2004, som er det siste tilgjengelige tallet, endte bare 49 saker med straffereaksjon.

Men samtidig ble hele 40,5 prosent frikjent.

I et brev til Justisdepartementet, slo riksadvokat Tor-Aksel Busch fast at det «er en uholdbar situasjon». Til sammen de siste tre åra har 30 prosent av sakene endt med frifinnelse. Riksadvokaten har nedsatt et voldtektsutvalg som skal forklare hvorfor så mange frifinnes.

-  Tallet er altfor høyt, men det gjenstår mye arbeid før vi er ferdig ved årsskiftet, sier statsadvokat Bjørn Soknes i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal statsadvokatembeter.

Justisdepartementet setter nå ned et utvalg som skal se på ofrenes situasjon etter voldtekt. I tillegg gjennomgås straffeloven. Trolig ender gjennomgangen med at straffene for grove voldtekter økes.

-  Da Stortinget sist behandlet straffenivået, kom det tydelige signaler på krav om heving av minstestraffen til tre år, sier Bjørnflaten.