Voldtekt og sexslaveri vanlig

Innsatte menn i USAs fengsler er i stor fare for voldtekt. Noen holdes som sex-slaver og selges på auksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen Human Rights Watch har nettopp publisert rapporten Ingen fluktmulighet - voldtekt mot menn i amerikanske fengsler. Der framgår det at politiet gjør lite for å hindre overgrepene. De går verst ut over de yngste og minste innsatte. Hvite og homofile fanger er mest utsatt.

Den 378 sider lange rapporten bygger på omfattende korrespondanse med innsatte i 34 delstater, intervjuer og spørreundersøkelser.

Noen domfelte blir ofre for seksuell mishandling fra det øyeblikk de passerer fengselsporten. I de mest ekstreme tilfellene blir den voldtatte tvunget til å arbeide som slave for sin mishandler, vaske klærne hans, lage mat og gjøre andre tjenester. Det er vanlig å leie ut sexslavene til andre fanger eller tilmed selge dem på auksjon.

Det foreligger ikke systematisk kartlegging av hvor mange som mishandles blant de nesten to millionene som sitter i USAs fenglser. Den ferkseste undersøkelsen, offentliggjort i fagbladet Prison Journal, konkluderer med at 21 prosent av de innsatte i sju fengsler i Midtvesten er blitt tvunget til sex minst en gang i fengselet. Fangevoktere sør i USA har gitt et tilsvarende anslag over hvor mange som misbrukes.

- Voldtektene er ofte utrolig brutale, sier Joanne Mariner i Human Rights Watch. - Gjengvoldtekter er ikke uvanlige og ofrene kan bli etterlatt hardt skadd. Noen overlever ikke angrepet.