Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtekt på alvor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldtektsutvalget foreslår å opprette en sentral politienhet som skal koordinere og veilede politidistriktene i hvordan voldtatte skal møtes. I går la det regjeringsoppnevnte utvalget fram forslag til nye tiltak. Utvalget mener også at det må opprettes landsdekkende støttefunksjoner for voldtatte og at oppfølging hos psykolog bør bli gratis. Justisminister Knut Storberget lover å få nye tiltak raskt på plass. Et krafttak er forventet, varslet og høyst påkrevd.

Hvert år blir mellom 8000 og 16 000 personer voldtatt i Norge. Det skyhøye tallet er et konservativt anslag, ifølge utvalget. Av 100 kvinner som anmelder voldtekt opplever 80 at saken deres blir henlagt. Under én prosent av gjerningsmennene blir domfelt. Det er en skandale. Storberget har lenge kjent til at politiet systematisk nedprioriterer voldtektssaker. Holdningene i politiet og i norske rettssaler er fortsatt den største utfordringen. Oppklaringsprosenten må opp. Voldtatte trenger ikke bare mer støtte. De må bli tatt på alvor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media