Voldtekt som våpen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seksuell vold i Kongo er nå så omfattende at det ifølge hjelpeorganisasjonen Care kan kalles en

epidemi. Opptrappingen av konflikten i Øst-Kongo har ført til at voksne kvinner og små piker blir slept ut av boligene sine og voldtatt av soldater fra både opprørsgrupper og regjeringstropper.

Hjerteskjærende meldinger om vettskremte og

terroriserte landsbyboere som flykter fra den ene flyktningleiren til andre er opprørende informasjon. Vi blir igjen minnet om at voldtekt er et masseødeleggelsesvåpen som hyppig blir brukt i krig. Europa opplevde denne krigføringen så seint som

på 90-tallet i Bosnia.

Kvinnene i Kongos krigførende regioner har måttet leve med denne mest ydmykende og ødeleggende volden i flere tiår. Det frykteligste er at voldtatte kvinner risikerer å bli utstøtt og møtt med mistro i egen familie. Slik demoraliseres lokalsamfunnet og den sosiale orden blir totalt ødelagt. Den bevisste stridstaktikken blir også brukt i Sudans vestlige

region Darfur, men nå er det igjen Kongo som er framme i nyhetene fordi tutsikommandanten

Laurent Nkundas kamp mot hutumilits og

regjeringssoldater er trappet voldsomt opp.

Fredag holdt FN krisemøte i den kenyanske

hovedstaden Nairobi. Afrikanske ledere og FNs

generalsekretær Ban Ki-moon begynte diskusjonen om hvordan man kan hindre at konflikten sprer seg til hele regionen. Målet er å få fredsavtalen, som ble undertegnet tidligere i år, tilbake på sporet.

Opprørslederen Nkunda deltar ikke, men er i

løpende kontakt med FN. Den største freds-

bevarende styrken til FN på 17 000 soldater

befinner seg i Kongo, men bare noen hundre av dem er i krigssonen. Nå anklages de for å være passive vitner til volden. FN har ikke råd til å miste mer tillit i Afrika, og det internasjonale samfunn må presse afrikanske ledere til å behandle voldtekt som et av de farligste masseødeleggelsesvåpen på kontinentet.