TORTURERT:  Sudanesiske Mutasim Qamrawi (22) viser fram arrene han fikk da han ble torturert og holdt til fange i fire måneder på Sinai-halvøya i Egypt. En vanlig torturmetode skal være å brennmerke mennesker med glovarm plast. Sudaneseren kom seg til Tel Aviv i Israel i september i fjor. Han er en av svært mange afrikanere som har opplevd tortur og kidnapping på den egyptiske halvøya. De siste årene har over 50.000 afrikanere kommet seg inn i Israel via Egypt. Foto: Oded Balilty/Ap/Scanpix
TORTURERT: Sudanesiske Mutasim Qamrawi (22) viser fram arrene han fikk da han ble torturert og holdt til fange i fire måneder på Sinai-halvøya i Egypt. En vanlig torturmetode skal være å brennmerke mennesker med glovarm plast. Sudaneseren kom seg til Tel Aviv i Israel i september i fjor. Han er en av svært mange afrikanere som har opplevd tortur og kidnapping på den egyptiske halvøya. De siste årene har over 50.000 afrikanere kommet seg inn i Israel via Egypt. Foto: Oded Balilty/Ap/ScanpixVis mer

Voldtekt, tortur, og kidnappinger på Sinai

Rundt 1000 afrikanere i fangenskap på Sinai-halvøya. Men politiet sover. Eller røyker hasj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske kvinnen Ingvild Selvik Ask (31) ble kidnappet da hun var på vei fra Taba til Dahab på Sinai-halvøya fredag for en drøy uke siden. Først etter fem dager med hektiske forhandlinger ble norske Ask og den israelsk-palestinske vennen Amir Hassan (23) løslatt, og ved god behold.

Men de tre gisseltakerne, alle fra beduin-stammen Tarabeen, er fremdeles på frifot. Alt tyder på at de vil fortsette å være det i all overskuelig framtid. For politiet på Sinai-halvøya har omtrent sluttet å jobbe etter revolusjonen, sier flere kilder på Sinai-halvøya som Dagbladet har vært i kontakt med via telefon.

- Her på Sinai er det som i Tora Bora-fjellene (fjellparti i det østlige Afghanistan, der Osama bin Laden skjulte seg etter 11. september, red.anm). Vi som er kjent her, klarer å gjemme oss her uten problemer hvis vi ønsker, sier den egyptiske beduinen Faisal Ben Jazi på telefon fra Dagbladet.

Dårlig for business-en Ben Jazi er også fra Tarabeen-stammen, som er den nest største beduin-stammen på Sinai-halvøya. Det er fra denne stammen at de tre kidnapperne som tok Ask og hennes israelske venn kommer fra. Ben Jazi bekrefter at de tre mennene nå er på frifot.

- Ja, de er frie menn. Vi har tatt en alvorsprat med dem, og håper de ikke vil gjøre det samme i framtida. Å kidnappe utlendinger er ikke bra for turismen, og det er jo den vi lever av, sier Ben Jazi, som driver turiststedet Maagana camp, som ligger mellom Nuweiba og Taba, ikke så langt unna stedet hvor norske Ask og vennen ble kidnappet.

Verre fra måned til måned Etter revolusjonen i Egypt, har sikkerhetssituasjonen på den egyptiske Sinai-halvøya forverret seg fra måned til måned. Minst 14 ganger har utlendinger fra vestlige land blitt kidnappet de siste to årene. I tillegg har også et stort antall afrikanere blitt kidnappet og torturert på Sinai. Mange av dem har reist fra Afrika og via Sinai-halvøya ved hjelp av menneskesmuglere, i håp om en bedre framtid. 

- Revolusjonen har ført til at politiet her på Sinai knapt jobber. De står plassert ved sjekkposter, men verken sjekker eller registrerer bilene som kjører forbi. Alt dreier seg om stor-politikk. De ønsker ikke å hjelpe president Morsi og hans folk, sier den egyptiske beduinen Faisal Ben Jazi.

- Politi sover og røyker hasj Den norske kvinnen og Dagbladet-ansatte Randi Lervik har bodd i den lille feriebyen Dahab på Sinai-halvøya siden revolusjonen startet. Også hun mener sikkerhetssituasjonen på Sinai-halvøya nå er kraftig forverret.

- Politiet her på Sinai jobber ikke etter revolusjonen, og når politiet ikke gjør noe, blir det det lovløse tilstander. Politiet her i Dahab sitter og sover. Når de ikke gjør det, røyker de hasj, sier Lervik.

Hun forteller om både innbrudd og voldtekter. Sjøl går hun aldri alene ute i gatene etter mørkets frembrudd.

- Politiet hadde mye makt under Mubarak-regimet og var forhatt av folket. Etter revolusjonen er de blitt veldig upopulære, sier hun.

- Torturert og voldtatt Den norske kvinnen Ask ble sluppet fri etter fem dager, sannsynligvis mye takket være kraftig press fra norske myndigheter mot deres egyptiske motpart. Verre er det for de mange afrikanske flyktningene som også er på Sinai-halvøya. Området har nå blitt et slags fengsel for tusenvis av afrikanske flyktninger som kommer fra Eritrea, Somalia og Sudan, skriver SpiegelOnline.

BLE LØSLATT:  Den norske kvinnen Ingvild Selvik Ask (31) smiler etter at hun ble løslatt fra fangenskap denne uka. Her på politistasjonen i byen Al-Arish natt til tirsdag. Ask ble løslatt takket være hektisk innsats fra norske myndigheter. De rundt 1000 afrikanerne som sitter i fangenskap på Sinai-halvøya har det langt verre. Foto: Reuters TV / NTB Scanpix
BLE LØSLATT: Den norske kvinnen Ingvild Selvik Ask (31) smiler etter at hun ble løslatt fra fangenskap denne uka. Her på politistasjonen i byen Al-Arish natt til tirsdag. Ask ble løslatt takket være hektisk innsats fra norske myndigheter. De rundt 1000 afrikanerne som sitter i fangenskap på Sinai-halvøya har det langt verre. Foto: Reuters TV / NTB Scanpix Vis mer

Her blir afrikanerne kidnappet, fengslet og torturert, gjerne til døde, hvis ikke familiene dere går med på å betale store pengesummer i løsepenger. Egypts myndigheter og politi gjør ikke noe med saken.

- Vi ble slått, torturert og voldtatt, forteller eritreeren Zeae til SpiegelOnline.

- De brant huden på armene og ryggen vår med brennende plast, eller brente oss direkte med lightere. Så hang de oss etter beina og slo oss. Hvis vi gråt, ringte de familiene våre og vi hørte at de tigget om å betale for å få oss fri over telefon, sier 27-årige Mhretab til Spiegel Online.

De tre eritreerne ble holdt i Sinai mot sin vilje i over ett år. I den første måneden holdt menneskesmuglerne dem innelåst i en kjeller.

- Vi var først 22 personer, men ti av oss døde i kjelleren, forteller de.

Familiene deres skal ha betalt 23.000 dollar per fange til menneskesmuglerne. Men i stedet for å løslate dem, ble Mhretab, Zaea og de andre gitt videre til andre menneskesmuglere.

- Mine foreldre hadde ikke mer penger å gi. De solgte landet sitt og dyrene. Til slutt fikk de samlet inn penger fra folk via kirka, sier Zeae.

Maktesløse De to mennene håpet på en bedre framtid i Israel eller Europa, men endte opp som kidnappet og torturert.

- Det er en kriminelle beduiner som står for kidnappingene. De smugler også narkotika og står for menneskesmugling, forteller den egyptiske skribenten og tidligere CNN-journalisten Mohamed Fadel Fahmy til Dagbladet.

PÅ VENT:  Migranter fra Eritrea hviler ut i en bygning på Sinai-halvøya som blir brukt av menneskesmuglere som frakter folk fra Eritrea til Israel. På Sinai har en rekke afrikanere blitt torturert, viser stadig flere rapporter. I desember 2010 startet Israel å bygge en 266 kilometer lang mur mellom Egypt og Israel, for å minske antallet migranter. Foto: Asmaa Waguih/Reuters/Scanpix
PÅ VENT: Migranter fra Eritrea hviler ut i en bygning på Sinai-halvøya som blir brukt av menneskesmuglere som frakter folk fra Eritrea til Israel. På Sinai har en rekke afrikanere blitt torturert, viser stadig flere rapporter. I desember 2010 startet Israel å bygge en 266 kilometer lang mur mellom Egypt og Israel, for å minske antallet migranter. Foto: Asmaa Waguih/Reuters/Scanpix Vis mer

Så ber de kriminelle beduinene familiene til de kidnappede afrikanerne om store pengesummer, for at de skal få sine kjære hjem. Flere ham fangene blir torturert til døde, melder SpiegelOnline.

- Det er ikke politi her, sier den unge beduinlederen Sheikh Mohammad til det tyske magasinet.

Han misliker sterkt den brutale menneskehandelen som nå pågår, men kan lite gjøre, ifølge seg sjøl:

- Jeg kan ikke få dem fri. Ingen kan blande seg inn i en annen stammes forretninger. Jeg kan bare hjelpe afrikanerne med å flykte videre hvis de klarer å flykte fra kidnapperne sine, sier han.

Ignorerer internasjonal rett Den egyptiske regjeringen nekter å la FNs flyktningorganisasjon (UNHCR) få besøke de mange afrikanske flyktningene på Sinai.

- Egypt bryter internasjonal flyktningelov, sier Mohammed Dairi fra UNHCRs Kairo-kontor.

Mohammed Bakr jobber i en hjelpeorganisasjon på Sinai. Han sier til SpiegelOnline at Egypts regjering ikke ønsker å ta tak i problemet med de afrikanske flyktningene på Sinai. Bakr er sikker på at egyptisk politi og militære vet hvor kidnapperne og de afrikanske fangene befinner seg.

- Men de ønsker ikke å gjøre noe med det, selv om det er deres jobb, sier han.

Ifølge SpiegelOnline, skal det nå være rundt 1000 afrikanske flyktninger i fangenskap på Sinai.

SÅ NÆR, MEN SÅ LANGT UNNA:  En israelsk soldat står ved grensegjerdet mellom Israel og Egypt. På den egyptiske siden sitter et titalls afrikanere som håper å komme seg til Israel for å skaffe seg et bedre liv. Et stort antall afrikanere har kommet seg til Israel ved hjelp av menneskesmuglere de siste årene. På veien til Israel har mange av dem opplevd tortur og fangenskap. Foto: Nir Elias/Reuters/Scanpix
SÅ NÆR, MEN SÅ LANGT UNNA: En israelsk soldat står ved grensegjerdet mellom Israel og Egypt. På den egyptiske siden sitter et titalls afrikanere som håper å komme seg til Israel for å skaffe seg et bedre liv. Et stort antall afrikanere har kommet seg til Israel ved hjelp av menneskesmuglere de siste årene. På veien til Israel har mange av dem opplevd tortur og fangenskap. Foto: Nir Elias/Reuters/Scanpix Vis mer

• Det norske Utenriksdepartementet fraråder nordmenn reise eller opphold som ikke er streng nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya. Les reiserådet her.

Al Jazeera hadde i fjor en lesverdig kommentar om Sinais beduiner, som ikke har opplevd en arabisk vår.

STADIG FARLIGERE: Den norske kvinnen Randi Lervik har bodd i den lille byen Dahab de siste årene, og merker at sikkerhetssituasjonen stadig blir verre. Her er hun på toppen av Moses-fjellet på Sinai. Foto: Privat
STADIG FARLIGERE: Den norske kvinnen Randi Lervik har bodd i den lille byen Dahab de siste årene, og merker at sikkerhetssituasjonen stadig blir verre. Her er hun på toppen av Moses-fjellet på Sinai. Foto: Privat Vis mer