- Voldtekten ødela livet

- Jeg synes to og et halvt år er altfor liten straff for å ha ødelagt et menneskeliv. Jeg må jo leve med dette resten av livet, sier den unge jenta som ble brutalt voldtatt av en 23 år gammel kosovoalbansk mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er altfor kort straff til å lære noe av det. Så kanskje det kan skje igjen. Jeg unner ingen å oppleve det jeg har vært gjennom.

Det er ei spinkel og redd ung jente som sier dette til Dagbladet. For nesten tre år siden, da hun var 15, ble hun lokket inn i en leilighet og brutalt voldtatt. Gjerningsmannen, en da 21 år gammel kosovoalbansk mann, ble dømt til to og et halvt års fengsel. Han ble i tillegg til voldtekten også dømt for utuktig omgang med barn, fordi jenta var under den seksuelle lavalder.

Aktor hadde påstått tre og et halvt års fengselsstraff, men fikk ikke retten med seg.

Anker saken

Statsadvokat Pål S. Berg i Oslo har anket til Høyesterett.

- Dette er en sak med diskutabel straffeutmåling. Signalene om at straffenivået bør skjerpes, har kommet både fra lovgiver og Høyesterett, sier Berg.

Likevel mente lagmannsretten at domstolene bør være varsomme med å heve straffenivået i store sprang.

Den unge jenta synes to og et halvt år er altfor liten straff for ugjerningen.

- Jeg må jo leve med dette til jeg blir 80, sier hun. - Jeg tror ikke han lærer noe av en så kort straff, sier hun om gjerningsmannen. Hun er opptatt av at menn som kommer til Norge med en annen kulturbakgrunn, må lære seg landets skikker og kultur hvis de skal være her i landet.

Hun synes også det er fryktelig å få vite at minstestraffen for falskmyntneri, som for eksempel å legge en hundrelapp i en kopimaskin, er tre år. Men for voldtekt, hvor en ung jente kan få hele livet ødelagt, risikerer gjerningsmannen bare en minstestraff på to år.

Gode venner

Heldigvis har et tjuetall gode venner slått ring om jenta. Hun blir alltid hentet hjemme, og er alltid hos venner, og blir alltid kjørt hjem av vennene.

- Uten dem hadde jeg ikke klart det, forteller hun.

Ingen av vennene snakker heller om det som skjedde, det er jeg glad for, sier hun. En bestevenninne kan hun snakke med alt om. Hun har fått tilbud om samtale med psykolog.

- Men jeg har venninner som går til psykolog for andre ting, de forteller at det kommer ikke så mye ut av bare å sitte der og prate, mener hun.

Familien støtter

Familien har også vært gode støttespillere. - Den første tida etter det som skjedde, sov jeg knapt nok, forteller faren. Hele familien har vært preget av den grusomme opplevelsen.

- Jeg er blitt mørkeredd. Det var jeg aldri før, forteller hun. - Og så blir jeg fortere sint enn før.

Hun fikk problemer med å konsentrere seg på skolen. Alle karakterene gikk ned. Likevel satser hun på å komme seg på beina igjen og få en utdannelse, drømmen er en jobb hvor hun kan hjelpe andre.

Drapstruet

For noen få uker siden ble hun drapstruet. En bil med unge menn kjører sakte forbi mens hun står ute og venter på at vennene skal komme og hente henne. Bilen snur og kjører tilbake.

- Bare så du vet det, du skal snart dø, roper en.

- Jeg begynte å gråte, forteller hun.

Saken er ennå ikke anmeldt, det var mørkt, og jenta så ikke hvem som kjørte, men hørte på stemmene at de ikke var norske.

Blir trakassert

Kort tid etter ugjerningen ble hun sparket av broren til gjerningsmannen, Han fikk en bot for dette. Voldtektsmannen hadde også prøvd å spre usanne rykter om jenta for å prøve å sverte henne. Og hun har fått slengt mange stygge tilrop fra bekjente av gjerningsmannen.

- Jeg håper at ingen andre får oppleve det samme som jeg. Å få opp straffen hadde hjulpet mye, selv om tre og et halvt år likevel ikke hadde vært mye for å ødelegge et helt liv. De må lære at de ikke kan gjøre dette, avslutter 17-åringen.

<B>FORANDRET:</B> Hele livet mitt ble forandret etter voldtekten, sier den unge jenta som ble voldtatt som 15-åring.