HENLAGT: Voldtektssaken mot tidligere Venstres nestleder, Helge Solum Larsen, er henlagt på bevistets stilling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
HENLAGT: Voldtektssaken mot tidligere Venstres nestleder, Helge Solum Larsen, er henlagt på bevistets stilling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Voldtekter henlegges på grunn av fordomsfulle juryer

Sier kjønnsforsker Anne Bitsch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det kjent at påtalemyndigheten har henlagt voldtektssaken mot tidligere Venstre-topp Helge Solum-Larsen på grunn av bevisets stilling. Den daværende nestlederen ble 7. februar siktet for voldtekt av ei 17 år gammel Unge Venstre-jente.

Jenta, som selv anmeldte Solum-Larsen, har forklart at voldtekten skjedde etter et nachspiel under Rogaland Venstres fylkesårsmøte på Ryfylke Fjordhotell i Suldal natt til søndag 5. februar. Solum-Larsen har innrømmet seksuell omgang med jenta, men har nektet for voldtekt.

- Fordomsfull jury Kjønnsforsker Anne Bitsch, som nylig ga ut boka «Bak lukkede dører - en bok om voldtekt» sammen med Anja Emilie Kruse. Hun vil ikke kommentere den konkrete henleggelsen mot Solum-Larsen, men på generelt grunnlag sier hun at henleggelsessratene i voldtektssaker er høy.

Ifølge en rapport fra riksadvokaten fra 2007 ble 84 prosent av anmeldelsene henlagt, og bare 12 prosent av anmeldelsene førte til fellende dom. Politikilder og jurister Bitsch har snakket med, forteller at henleggelsesraten skyldes at det ikke nytter at politiet selv fester lit til anmeldelsen. De må være overbevist om at anklagene vil føre fram i retten.

- Noen av mine informanter og kilder i politiet sier at de henlegger voldtektsanmeldelser som de selv mener er sanne, fordi de frykter at saken ikke vil bli trodd av en fordomsfull jury, sier Bitsch til Dagbladet.

Hun trekke særlig fram saker med innslag av rus, og der fornærmede og tiltalte kjenner hverandre. Hun sier også at enkelte i politiet opplever at politikerne taler med to tunger.

- På den ene siden ivrer de for å få ned henleggelsesraten, men samtidig vil de ikke gjøre noe med en juryordning som er fordomsfull mot voldtektsofre. Det er forskningsmessig dokumentert at noen jurymedlemmer har kjønnssteroptype forestillinger om hvordan et «ekte offer» skal oppføre seg og hvordan en «ekte overgriper» skal se ut, avslutter hun.

- Lettet Advokaten til Solum-Larsen, Inger Marie Sunde, sier han er glad og lettet over henleggelsen.

- Det vanligste er at saker henlegges på grunn av beviset stilling. Denne henleggelsen er for han en renvaskelse, sier Sunde til Dagbladet.

Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien ved Rogaland statsadvokatembeter understreker imidlertid at en henleggelse etter bevisets stilling ikke nødvendigvis betyr at politi og påtalemyndighet ikke tror på jentas historie.

- Jeg sier ikke at det er slik i denne saken, men det kan være det, sier Grønlien.

- Som et nytt overgrep Jentas bistandsadvokat Berit Johannessen forteller at jenta opplever hennleggelsen som et nytt overgrep.

- Hun er helt knust. De aller fleste voldtekter blir henlagt, og kvinnene går i gjennom en lang og tung prosess uten at det skjer noe med saken deres. Enten vi liker det eller ei, kan de fleste menn begå voldtekt i Norge uten å bli straffet for det, sier Johanessen.

At de fleste voldtektssaker henlegges, har vært tilfelle lenge. For 11 år siden fikk riksadvokat Tor-Aksel Busch overlever en rapporten som viste at åtte av ti voldtektssaker henlegges av politiet.
 
Førstestatsadvokat Harald Strand bekrefter overfor Dagbladet at tallene er omtrent like høye i dag.

-Tillitsbrudd Venstre-leder Trine Skei Grande sier til Dagbladet at selv om saken er henlagt ikke endrer hennes mening om Solum-Larsens fremtid som Venstre-politiker.

- Det skjedde et tillitsbrudd den kvelden, og det fikk konsekvenser for Helge. Det tillitsbruddet har ingen betvilt, sier Grande.

Hun sier likevel at ikke hun alene kan avgjøre Solum-Larsens fremtid.

- Det er ikke bare jeg som forvalter tilliten i dette partiet. Det gjør også lokallagene og velgerne, sier hun.

FORDOMMER: Forsker Anne Bitsch sier at politiet henlegger saker fordi de frykter at den ikke vil bli trodd av en fordomsfull jury.  
Foto: Lars Myhren Holand
FORDOMMER: Forsker Anne Bitsch sier at politiet henlegger saker fordi de frykter at den ikke vil bli trodd av en fordomsfull jury. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer