Voldtekter uroer Sverige

Innbyggerne i den svenske byen Södertälje er urolige etter at det er meldt om en rekke gruppevoldtekter blant ungdommer i byen. I flere av tilfellene var både offer og overgripere under 15 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folket i Sverige lurer på hva som egentlig skjer i industribyen Södertälje, som ligger fem mil sør for Stockholm.

I løpet av de siste tre årene, har det vært seks tilfeller av gruppevoldtekter der flere gutter har forgrepet seg på jenter. Det siste skjedde så sent som sist helg, da en 15-årig jente av utenlandsk bakgrunn ble skadet i forbindelse med en gruppevoldtekt. Overgriperne var en gjeng svenske gutter, og den eldste av dem var bare 15 år.

Ubehagelig
Voldtektene reiser en rekke ubehagelige spørsmål i det svenske samfunnet.

Hvorfor nettopp Södertälje? Eller er det likedan overalt, bare med den forskjell at man i Södertälje er mer oppmerksom på problemet?

I en sak der påtalemyndigheten trakk tiltalen av mangel på bevis, sier en 16 år gammel jente at hun over en toårsperiode ble tvunget til å ha sex med kameratene til kjæresten. Minst 15 gutter skal være innblandet. Saken tas opp på nytt etter at avisene skrev om den.

Lavalder
Saker som denne er vanskelige å bevise, ofte står ord mot ord.

Gutter under 15 år kan heller ikke tiltales for lovbrudd, da de er under den kriminelle lavalder. Av samme grunn er det ikke sikkert at slike saker blir kjent eller omtalt i mediene.

En sosialarbeider i Södertäljetraktene forteller til avisen Aftonbladet at han vet om et tilfelle der en åtte år gammel gutt overtalte en liten jente til å gi ham oralsex ved å gi henne søtsaker.

(NTB)