Voldtekts-marerittet endelig over

Tross DNA-bevis henla politiet saken mot 26-åringen. Men Annes kamp vant frem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Hun er overlykkelig etter dommen. Utrolig glad og veldig letta!

Det var responsen bistandsadvokat Trine Rjukan fikk fra sin klient Anne (38) da hun brakte nyheten om domsslutningen som gikk til hennes favør i går.

- Det har vært en lang kamp, både mot politi og mannen som voldtok henne, sier hun til Dagbladet.no.

Var på byen - ble voldtatt

Dagbladet skrev i fjor om Anne som etter to års kamp vant fram mot politiet, statsadvokaten og mannen hun mente hadde voldtatt henne.

I går kom dommen, men saken startet allerede for to og et halvt år siden.

27.november 2005 var hun på en pub i Oslo sentrum. Hun hadde drukket og ved stengetid gikk hun sammen med en 26 år gammel mann, opprinnelig fra Afghanistan, hjem til hans leilighet der mannen skulle hente noe, før han skulle følge henne til et annet utested hvor hun skulle møte sin venninne.

Dit kom hun aldri. I stedet ble hun dratt inn i leilighet og voldtatt til tross for at hun kjempet i mot. Ifølge dommen fra Oslo tingrett betydde nei - ja for tiltalte.

Voldtekts-marerittet endelig over

Etter hendelsen kontaktet Anne politiet, men klarte ikke å redegjøre for hvor voldtekten hadde skjedd. Hun ble fraktet til voldtektsmottaket på legevakten i Oslo.

Ble henlagt

Tiltalte var i politiavhør første gang 29. mai 2006. Da nekta han alt og det ble tatt DNA-prøve av ham. I juni viste resultater at hans DNA kunne knytte han til fornærmede, men politiet fikk ikke tak i ham for å konfrontere han med de siste resultatene.

Det gikk helt til 9. mars 2007 før de fikk 26-åringen inn til politiavhør igjen hvor han fikk vite om DNA-treffet, men mannen benektet fremdeles. Han ble satt i varetektsfengsling og tre dager senere erkjente han å ha hatt frivillig sex med Anne.

Da ble saken henlagt.

Fornærmede klagde beslutningen inn til Riksadvokaten som bestemte at det skulle tas ut tiltale mot mannen. Datoen har da blitt 28. september 2007.

I går kom beslutningen hun har kjempet for i over to år. Den 26 år gamle afghanske kantinemedarbeideren ble dømt til to år og seks måneder i fengsel. Han må i tillegg betale 100.000 i oppreisning til kvinnen og 1660 kroner i erstatning for psykologtimer hun har lagt ut.

- Hjertesak

VANT I RETTEN Etter to år etter henleggelse, klager og nylig rettssak vant Anne. Mannen som voldtok henne fikk to og et halvt år i fengsel. Han anket på stedet. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
VANT I RETTEN Etter to år etter henleggelse, klager og nylig rettssak vant Anne. Mannen som voldtok henne fikk to og et halvt år i fengsel. Han anket på stedet. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Retten trodde ikke på tiltaltes forklaring om at samleiet var frivillig fra begges side, men dømte i formildende retning at forholdet skjedde så langt tilbake som i 2005.

- Dette er en vanskelig sak, men når vi ser at våre bevis fører fram, er det bra for oss og offeret i saken, sier statsadvokat Marit Evjemo som har vært aktor i saken.

For bistandsadvokat Trine Rjukan har det vært en spesiell sak å følge i disse årene.

- Denne saken har på mange måter vært en hjertesak for meg. Jeg har sett hvordan klienten min har strevd gjennom disse åra. Det som er synd nå er at tiltalte anket dommen på stedet, sier Rjukan.

Hun ønsker å rose Oslo tingrett etter domsslutningen.

- Jeg er meget fornøyd med dommen og ikke minst at retten eksplisitt bemerker at den ikke finner grunn til å vektlegge at min klient ikke klarte å redegjøre for hvor dette hadde funnet sted rett etter at voldtekten hadde skjedd. Dette viser etter min mening at retten har tatt innover seg og forstått de psykologiske mekanismer som gjør seg gjeldende for offeret i en slik traumatisk sjokktisltand, sier bistandsadvokaten.

Kjente ikke det norske rettssystemet

Advokat Victoria Holmen, som forsvarer 26-åringen, er ikke like fornøyd med dommen.

- Dette var en knusende dom for min klient. Det er ingen nye beviser siden de henla saken tidligere, så jeg følte det var innlysende at han ville bli frifrunnet. Så dette var sjokkerende, sier Victoria Holmen til Dagbladet.no

Hun forteller at klienten har erkjent at de to hadde seksuell omgang, men at det skjedde frivillig og helt uten vold. Forsvareren forteller at klienten hadde vært i Norge i kort tid før hendelsen i novembernatta for cirka to og et halvt år siden.

- Han kjente dårlig til norske voldtektsbestemmelser. Tankene hans gikk til hjemlandet Afghanistan der man steines for slike anklager. Derfor nektet han for alt i de to første avhørene. Da han forsto de norske rettssikkerhetsprinsippene valgte han å erkjenne. Det kan nok ha blitt avgjørende for at han ble dømt, sier Holmen.

Hun forteller at 26-åringen og familien hans tar dommen svært tungt. I retten anket han den på stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer