TRE ANMELDELSER - TO DAGER: På to dager har politiet i Norrköping mottatt tre voldtektsanmeldelser. Samtlige voldtekter skal ha funnet sted inne på festivalområdet til Bråvallafestivalen i Norrköping. Foto: NTB Scanpix
TRE ANMELDELSER - TO DAGER: På to dager har politiet i Norrköping mottatt tre voldtektsanmeldelser. Samtlige voldtekter skal ha funnet sted inne på festivalområdet til Bråvallafestivalen i Norrköping. Foto: NTB ScanpixVis mer

Voldtektsalarm på festival i Sverige: - Nå ser det mørkt ut, sier politiet om sjansene for en pågripelse

Tre voldtektsanmeldelser på to dager på svensk festival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På torsdag skal en kvinne ha blitt voldtatt midt i folkehavet under en Zara Larsson-konsert på Bråvallafestivalen i Norrköping i Sverige.

Da snakket politiet negativt om sjansene for å finne og pågripe den angivelige gjerningsmannen:

- Nå ser det mørkt ut. Offeret har ikke vært i stand til å komme med en beskrivelse av personen. Hun ble så redd. Vi har heller ikke fått noen vitnebeskrivelser eller tips, sa polititjenestemann og pressetalsmann Thomas Agnevik til Expressen torsdag.

To nye anmeldelser

UNDER KONSERTEN: På torsdag skal en kvinne ha blitt voldtatt i folkehavet under en Zara Larsson-konsert. Foto: NTB Scanpix
UNDER KONSERTEN: På torsdag skal en kvinne ha blitt voldtatt i folkehavet under en Zara Larsson-konsert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fredag mottok politiet ytterligere to voldtektsanmeldelser fra den samme festivalen, drøyt 14 mil sørvest for Stockholm.

Det melder Expressen.

Én 25 år gammel mann ble fredag pågrepet i forbindelse med den ene meldingen om voldtekt, men ble løslatt av politiet etter et avhør natt til fredag.

Denne voldtekten skal ha skjedd i forbindelse med Tenacious D-konserten hvor samme mann skal ha blitt observert foran scenen mens han onanerte, ifølge den svenske avisa.

Etter midnatt fredag fikk politiet en ny melding om enda voldtekt som skal ha skjedd etter et toalettbesøk.

- Fortjener å brenne i helvete

Den svenske artisten Zara Larsson kommenterte selv hendelsen på sin Twitter-konto.

- Fy faen du som helt skamløst voldtar jenter blant publikum. Du fortjener å brenne i helvete, skrev hun.

I en annen melding skrev Larsson følgende:

- Fy faen dere gutter som får jenter til å kjenne seg usikre på festival. Jeg hater gutter. Hater, hater, hater.

Vanskelig å forhindre

ILLSINT: Zara Larsson ble selv illsint da hun hørte hva som hadde skjedd mens hun opptrådte på Bråvallafestivalen. Foto: NTB Scanpix
ILLSINT: Zara Larsson ble selv illsint da hun hørte hva som hadde skjedd mens hun opptrådte på Bråvallafestivalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Å stanse slike seksualforbrytelser er ifølge den svenske pressetalsmannen Agnevik, svært vanskelig for politiet - særlig på et område hvor det samles titusenvis av mennesker på en gang.

- I folkehavene kan du ikke følge et individ, i enda mindre grad hvor vedkommende har hendene sine når man står så tett inntil andre mennesker, sier polititjenestemannen.

«Et mareritt»

Nyhetene om voldtektene på Bråvallafestivalen har også nådd festival-Norge. Pressesjef for Slottsfjellfestivalen Silje Larsen Borgan kaller hendelsene for «et mareritt».

Hun forteller at festivalen i Tønsberg har tatt en rekke skritt for å gjøre festen så hyggelig og trygg den kan være.

- Vi er veldig opptatt av å jobbe for og spre gode holdninger, for til slutt er det gjester og enkeltpersoner dette handler om, sier Borgan til Dagbladet.

Sammen med politiet er Slottsfjellfestivalen en del av den nasjonale «Kjernekar»-kampanjen, som oppfordrer gjestene til å også passe på vennene sine, ikke bare seg selv.

- Man passer på vennene sine slik at de ikke blir utsatt for noe, men man passer også på at ikke vennene foretar seg noe de heller.

- Uakseptabelt

- Det er helt uakseptabelt at jenter skal føle seg utrygge på festival, sier pressesjefen, og nevner ytterligere belysning av festivalleiren som et annet konkret tiltak festivalen har gjort for å øke tryggheten.

Hun oppfatter at festival-Norge er veldig opptatt av sikkerhet.

- Våre festivalkolleger tar dette på største alvor, uavhengig om de har camp eller ikke, sier Borgan.