Donald Trump

Voldtektsanklage kan ende i retten

Journalisten E. Jean Carroll, som i 2019 anklaget Donald Trump for å ha voldtatt henne i 1995, krever at den tidligere presidenten forklarer seg under ed.

ANKLAGER: Journalist og mangeårig spaltist for Elle Magazine, E. Jean Carroll, anklager Donald Trump for å ha voldtatt henne i et prøverom på midten av 90-tallet. Video: CNN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2019 anklaget tidligere journalist og Elle Magazine-spaltist E. Jean Carroll (77) daværende president Donald Trump for å ha voldtatt henne i et prøverom på midten av 90-tallet.

Trump nekter hardnakket for anklagen.

Nå risikerer den tidligere presidenten å måtte forklare seg om anklagen under ed, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Carrolls advokater planlegger nemlig å begjære at Trump avgir forklaring i ærekrenkelsessøksmålet Carroll rettet mot ham i november 2019, da han nektet for anklagen, og la til: «Hun er ikke min type».

Avviser anklager

Donald Trump har avvist alle anklager om seksuell krenkende atferd mot ham, og omtalt det som «løgn», «falske nyheter» og politisk motivert hets.

Det er disse motangrepene Carroll anser som ærekrenkelser. Hun krever at Trump trekker uttalelsene tilbake, samt en uspesifisert erstatningssum.

Carroll har til hensikt å være til stede når Trump eventuelt avgir sin forklaring.

- For øyeblikket lever jeg for å gå inn i det rommet og sitte overfor ham ved bordet. Jeg tenker på det hver dag, sier hun til Reuters.

VIL DRA TRUMP FOR RETTEN: Tidligere journalist og Elle Magazine-spaltist E. Jean Carroll (77) anklager Trump for å ha voldtat henne. Trump avviser anklagen Foto: Carlo Allegri/ Reuters / NTB
VIL DRA TRUMP FOR RETTEN: Tidligere journalist og Elle Magazine-spaltist E. Jean Carroll (77) anklager Trump for å ha voldtat henne. Trump avviser anklagen Foto: Carlo Allegri/ Reuters / NTB Vis mer

Under presidentperioden til Trump ble søksmålet forsinket, delvis fordi advokatene hans argumenterte for at presidentens offentlige plikter gjorde det umulig å svare på sivile søksmål.

- Han nekter, snur det på hodet, han truer og han angriper, uttalte Carroll til CNN i 2019.

Nå som Trump ikke lenger er president, kan det bli fortgang i saken. Det mener Jennifer Rodgers, adjunkt ved New York University School of Law og tidligere føderal påtaleadvokat.

- Den eneste hindringen mot å ta de sivile søksmålene videre var at han var president, uttaler hun til Reuters.

- Ikke min type

Anklagen ble rettet mot presidenten i New York Magazine i 2019, i et utdrag fra Carrolls bok «What Do We Need Men For? A Modest Proposal».

Carroll hevder at Trump overfalt henne i varemagasinet Bergdorf Goodman på Manhattan i slutten av 1995 eller i starten av 1996.

Kort tid etter rykket Trump ut med følgende svar på Twitter:

- Jeg har aldri i mitt liv møtt denne personen. Hun forsøker å selge ei ny bok - det bør indikere hennes motivasjon. Den bør selges i fiksjonsavdelingen.

Seinere utdypet han overfor The Hill:

- Med all mulig respekt: For det første, så er hun ikke min type. For det andre, så skjedde det ikke. Det skjedde ikke, OK? sa Trump i 2019.

På spørsmål om Carroll juger, var svaret like klart:

- Hun juger absolutt. Jeg vet ingenting om henne. Jeg vet ikke noe om denne kvinnen. Jeg vet ingenting om henne. Hun er - det er forferdelig at folk kan komme med sånne uttalelser, sier Trump.

Zervos-anklagen

Trump står også overfor et tilsvarende søksmål fra Summer Zervos, en tidligere deltaker i reality-programmet «The Apprentice», hvor Trump var programleder.

Zervos anklaget trump for seksuelt krenkende atferd i 2016. Trump kalte anklagen løgn, og Zervos saksøkte ham i 2017 for ærekrenkelser.

I februar i år begjærte hun at søksmålet tas videre, følge Business Insider. Prosessen ble satt på pause i mars 2020, men Zervos' advokater argumenterer for at den nå kan gå videre ettersom Trump ikke lenger er president.

Vil ha Trumps DNA

I september, etter gjentatte forsøk på å få Carrolls sak henlagt, argumenterte det amerikanske justisdepartementet ifølge Reuters for at Trump hadde krav på immunitet mot sivile søksmål knyttet til handlinger utført i forbindelse med hans virke - og at dette omfattet uttalelsene om at Carroll lyver.

En føderal domstol avviste begjæringen. Departementet anket, og saken er fremdeles uavklart. Dersom saken avvises igjen, vil Trump kunne stevnes til å avgi forklaring.

Carrolls advokater har også etterspurt en DNA-prøve fra Trump, ifølge The New York Times. Hun hevder hun fremdeles har kjolen hun hadde på seg da den angivelige voldtekten fant sted.

Flere anklager

Carroll er en av flere kvinner som har anklaget president Trump for seksuelt krenkende atferd.

I 2017 publiserte The Guardian anklager mot Trump fra 20 kvinner som omhandler seksuelt krenkende atferd. Seinere anklaget også en tidligere valgkampmedarbeider presidenten for å ha kysset henne uten samtykke.

Trump avviser alle anklager. Trumps advokater og representanter har ikke besvart Reuters henvendelse. Det hvite hus og justisdepartementet ønsket ikke å kommentere, skriver nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer