- Voldtektsanklaget mann også benådet og løslatt

- Når en anklaget eller domfelt i en sak benådes vil det også gjelde andre anklagede eller domfelte i samme sak.

BENÅDET:  Mannen som norske Marte Deborah Dalelv anklaget for voldtekt, er også benådet, ifølge Dalelvs advokat. Foto: Kamran Jebreili / AP Photo
BENÅDET: Mannen som norske Marte Deborah Dalelv anklaget for voldtekt, er også benådet, ifølge Dalelvs advokat. Foto: Kamran Jebreili / AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter et møte med statsadvokaten i Dubai ble det i dag klart at Marte Deborah Dalelv (24) er benådet og kan reise hjem til Norge innen kort tid.

- Det gikk så fort. De bare ga meg passet mitt tilbake der og da, sier Marte til Dagbladet.

Dalelvs advokat, Mahmoud Azab Abu Gareda, sier til NRK at mannen Dalelv anklaget for voldtekt også er benådet.

- Han er også løslatt, sier han til NRK i Dubai.

- Vanlig Norges ambassadør til De forente arabiske emirater, Åse Elin Bjerke, sier til Dagbladet at de har fått opplyst at dette er normal prosedyre.

- Det vi har fått opplyst, er at når en anklaget eller domfelt i en sak benådes vil også andre anklagede eller domfelte i samme sak benådes, sier Bjerke.

Bjerke understreker at de er glade for at de nå har kommet fram til en løsning for Marte, og sier de nå vil bistå Marte vidre og være tilgjengelige for henne.

- Jeg vil gjerne trekke fram støtten Marte har fått nasjonalt og internasjonalt, og den jobben som er gjort av både henne selv og norske myndigheter. Akkurat nå er jeg på Sjømannsenteret, mens Marte er opptatt av praktiske gjøremål, sier hun.

- Hentet passet Den 33 år gamle mannen Dalelv anmeldte for voldtekt var dømt til 12 måneders fengsel for å ha drukket alkohol og ha sex utenfor ekteskap. Mannen er en tidligere kollega av Dalelv.

- Han har hentet passet sitt. Jeg så ham i dag i retten, sier Dalelvs advokat til NRK.

Marte selv fortalte tidligere i dag av hun var forberedt på flere ulike utfall da hun sammen med sin advokat og ambassadør Åse E. Bjerke gikk inn til møtet rundt klokka 09, norsk tid, i morges.

- Jeg visste at dette kunne gå begge veier, så dette var bare utrolig fantastisk. Det første jeg gjorde var å sende en melding til mamma, sier Marte.

- Svært glad Under en pressekonferanse tidligere i dag opplyste utenriksminister Espen Barth Eide om den siste utviklingen i saken.

- Jeg er svært glad for dette utfallet, sier Eide.

Utenriksministeren peker på to ting han mener har sørget for at Dalelv ble benådet.

- Det ene er det store internasjonale presset som denne saken har fått, og at vi tidlig gikk inn i denne saken på en konkret diplomatisk måte. Vi utfordret dem på punkter både de og vi har gått inn for, sa Eide og viste til internasjonale menneskerettighetsprinsipper.

Eide mener dette også vil bidra til å skape en positiv utvikling i rettstilstanden i mange land i regionen.

- Emiratene og Dubai er et samfunn i rask endring. Denne beslutningen vil ikke bare gjelde for Marte Dalelv, som kan reise hjem nå om hun ønsker det, men også en vekker med tanke på rettstilstanden i mange andre land, sa Barth Eide på pressekonferansen.