- «Voldtektsbølgen» er basert på feiltolkning

Forsker Marianne Sætre mener økningen i antall anmeldte overfallsvoldtekter kan være som forventet.

DOBLER POLITISTYRKEN:  Politiet vil i helga ha dobbelt så mange politifolk ute i gatene i forhold til normalen. De blir fordelt på områdene hvor kvinner er ekstra utsatt for voldtekt.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DOBLER POLITISTYRKEN: Politiet vil i helga ha dobbelt så mange politifolk ute i gatene i forhold til normalen. De blir fordelt på områdene hvor kvinner er ekstra utsatt for voldtekt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en kronikk i Klassekampen i dag skriver Marianne Sætre om voldtektsbølgen i mediene.

Sætre er en av forfatterne bak Oslo politidistrikts rapport fra mai, «Voldtekt i den globale byen». I denne rapporten framkommer det at det i 2010 var 24 overfallsvoldtekter.

I år har det så langt blitt anmeldt 51 overfallsvoldtekter. Dermed har medier, inkludert Dagbladet, konkludert med at det har vært mer enn en dobling i antall overfallsvoldtekter.

Forskjellige kategorier Sætre mener at å sammenlikne disse tallene er som å sammenlikne epler og bananer, og at det hele er basert på en feiltolkning og selektiv bruk av statistikk.

- Når en voldtekt blir anmeldt, foretar politiet en grovsortering. Vi jobber på på en helt annen måte, for vi skal ikke etterforske sakene. Når alle data foreligger og alle avhør er tatt, så vil det ha kommet fram opplysninger som gjør at saken ser annerledes ut. Dermed kan man ende opp med at saken faller innenfor en annen kategori enn den gjorde i utgangspunktet, sier Sætre til Dagbladet. 

I voldtektsrapporten har Sætre og medforfatter Veslemøy Grytedal delt voldtektene inn i fem kategorier: festrelaterte, relasjons-, sårbarhets-, overfallsvoldtekter og «annet».

- Meningsløs sammenlikning - Det er en del overfallsvoldtekter som kan vise seg å tilhøre sårbarhetsgruppa. Det kan være mennesker som lever i et utsatt miljø, hvor det kan være overgrepshistorikk og rusmidler inne i bildet. Eller det kan være at man finner ut at offer og gjerningsmann har vært kjærester, og at det dermed er en relasjonsvoldtekt, sier Sætre.

TALLKRØLL:  Forsker Marianne Sætre mener media skaper et fryktbilde som ikke er riktig. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
TALLKRØLL: Forsker Marianne Sætre mener media skaper et fryktbilde som ikke er riktig. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Oslo har også blitt sammenliknet med de andre skandinaviske hovedstedene, og blitt definert som «voldtektsverstingen». Sætre mener slike sammenlikninger er meningsløse, da det er forskjellige straffebud, definisjoner og registreringspraksiser.

Samtidig ser hun ikke bort ifra at det kan ha vært en økning i antall overfallsvoldtekter. Sætre sier årsaken kan være avdekking av mørketall, men også den voldsomme eksponeringa i mediene.

«Med krisefokuset bidrar de selv å skape det problem de 'beskriver'», skriver hun i kronikken.