- «Voldtektsbølgen» er basert på feiltolkning

Forsker Marianne Sætre mener økningen i antall anmeldte overfallsvoldtekter kan være som forventet.

DOBLER POLITISTYRKEN:  Politiet vil i helga ha dobbelt så mange politifolk ute i gatene i forhold til normalen. De blir fordelt på områdene hvor kvinner er ekstra utsatt for voldtekt.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DOBLER POLITISTYRKEN: Politiet vil i helga ha dobbelt så mange politifolk ute i gatene i forhold til normalen. De blir fordelt på områdene hvor kvinner er ekstra utsatt for voldtekt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en kronikk i Klassekampen i dag skriver Marianne Sætre om voldtektsbølgen i mediene.

Sætre er en av forfatterne bak Oslo politidistrikts rapport fra mai, «Voldtekt i den globale byen». I denne rapporten framkommer det at det i 2010 var 24 overfallsvoldtekter.

I år har det så langt blitt anmeldt 51 overfallsvoldtekter. Dermed har medier, inkludert Dagbladet, konkludert med at det har vært mer enn en dobling i antall overfallsvoldtekter.

Forskjellige kategorier Sætre mener at å sammenlikne disse tallene er som å sammenlikne epler og bananer, og at det hele er basert på en feiltolkning og selektiv bruk av statistikk.

- Når en voldtekt blir anmeldt, foretar politiet en grovsortering. Vi jobber på på en helt annen måte, for vi skal ikke etterforske sakene. Når alle data foreligger og alle avhør er tatt, så vil det ha kommet fram opplysninger som gjør at saken ser annerledes ut. Dermed kan man ende opp med at saken faller innenfor en annen kategori enn den gjorde i utgangspunktet, sier Sætre til Dagbladet. 

I voldtektsrapporten har Sætre og medforfatter Veslemøy Grytedal delt voldtektene inn i fem kategorier: festrelaterte, relasjons-, sårbarhets-, overfallsvoldtekter og «annet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer