VIL ANKE: I fjor sommer ble Brock Turner funnet skyldig i voldtekt av en bevisstløs kvinne i 2015. Dommeren Aaron Persky ga Turner kun seks måneder i fengsel, og flere mente at han burde gått av. Nå ønsker Turner å anke dommen. Foto: REUTERS
VIL ANKE: I fjor sommer ble Brock Turner funnet skyldig i voldtekt av en bevisstløs kvinne i 2015. Dommeren Aaron Persky ga Turner kun seks måneder i fengsel, og flere mente at han burde gått av. Nå ønsker Turner å anke dommen. Foto: REUTERSVis mer

Voldtektsdommen vakte oppsikt internasjonalt. Nå tar saken en ny vending

Beskriver hvordan han ikke fikk en rettferdig rettssak i et 172 siders langt dokument.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere Stanford University-student Brock Turner (22) ble i juni 2016 funnet skyldig på tre tiltalepunkter for sexovergrep mot en bevisstløs kvinne.

Han ble dømt til seks måneders fengsel, tre års prøvetid og ble registrert som seksualforbryter.

Ifølge The New York Times og The Washington Post ønsker Turner nå å anke dommen - over ett år etter at han ble løslatt fra fengsel.

Slapp billig unna
Mange mener han slapp altfor billig unna fordi han er en privilegert mann med ressurssterke foreldre. Dommen, som ble beskrevet som ekstremt mild, førte til et forsøk på å fjernet dommer Aaron Persky.

Normal minstestraff er to år i fengsel, og Turner kunne fått opp til 14 år i fengsel.

LØSLATT: Her forlater Brock Turner Santa Clara County fengsel i California, 2. september 2016. Foto: REUTERS/Stephen Lam
LØSLATT: Her forlater Brock Turner Santa Clara County fengsel i California, 2. september 2016. Foto: REUTERS/Stephen Lam Vis mer

Årsaken til den milde dommen skal være mannens alder og fravær av kriminelt rulleblad.

- En fengselsstraff kommer til å gjøre sterkt inntrykk på ham. Jeg tror ikke han kommer til å utgjøre fare for noen andre, sa dommer Perksy om straffen.

Saken rystet USA og fikk stor oppmerksomhet internasjonalt. Den satte også fokus på seksuelle overgrep ved universiteter i USA.

I begynnelsen av september 2016 slapp Turner ut av fengsel, etter å ha sonet i kun tre måneder.

Vil ha ny rettssak
Fredag forrige uke leverte hans advokat, Eric Multhaup, en ankeerklæring i et forsøk på å få en ny rettssak.

Ifølge NY Times står det i dokumentet at Turner ikke fikk en rettferdig rettssak av flere årsaker, inkludert ekskluderingen av karaktervitner som skulle snakke om hans svømmekarriere, skolegang og vitne om hans ærlighet.

Dokumentet er på hele 172 sider, og rundt 60 sider av dokumentet skal fokusere kraftig på hvor beruset hans offer var kvelden hendelsen tok sted.

Statsadvokat i Santa Clara Countym, Jeff Rosen, sa i en uttalelse lørdag at Turner fikk en rettferdig rettssak og ble rettferdig dømt.

Forsøkte å flykte fra åstedet
Turner innrømmet seksuell kontakt, men insisterte på at den unge kvinnen hadde gitt samtykke og at han var for full til å innse at hun hadde blitt bevisstløs, skrev Huffington Post i juni i fjor.

To studenter skal ha vært vitne til at Turner, som den gang var 19 år, lå oppå en kvinne i sammenheng med en fest holdt av Kappa Alpha-brorskapet. Studentene stoppet voldtekten, og da Turner forsøkte å flykte holdt de ham fast til politiet ankom.

- Stiv pris å betale
Turners far, Dan A. Brock skrev et brev til dommeren i saken, Aaron Persky, før straffeutmålingen. Brevet ble også lest opp i retten.

Der skriver han blant annet sønnens «liv har blitt totalforandret for alltid på grunn av hendelsene».

«Disse dommene har brutt ham ned og knust både ham og familien på så mange måter. Livet hans kommer aldri til å bli som han drømte om og jobbet så hardt for å oppnå. Det er en stiv pris å betale for en 20 minutters handling, i hans over 20 år lange liv».

Videre skriver han at sønnen ønsker å opplyse andre studenter om alkohol og farene det kan bringe med seg.

Offeret selv uttalte seg også i retten, og brevet hun leste opp, ble ettertid offentliggjort av statsadvokaten.

«Hvis det er greit, kommer jeg i hovedsak til å rette denne uttalelsen direkte mot den tiltalte. Du kjenner ikke meg, men du har vært inni meg, og det er derfor vi er her i dag», startet hun.

«Bak søppelcontaineren»
Offeret sa i rettssaken at hun ikke husker voldtekten. Hun ble fortalt at hun hadde blitt funnet bak en søppelcontainer. Via media fant hun ut at vitnene oppdaget hennes angriper oppå henne, imens hun var bevisstløs og delvis avkledd, skriver NY Times.

Dokumentet kritiserer aktor Alaleh Kianercis mange referanser til containeren under rettssaken, særlig hennes gjentatte bruk av uttrykket «bak søppelcontaineren».

Det argumenteres for at overgrepet skjedde i nærheten av søppelcontaineren, ikke bak den.

Videre skal det stå i dokumentet at bruken av uttrykket antydet at Turner hadde hensikt til å skjerme hans aktiviteter fra andre og indirekte foreslo moralsk fordervelse, følelsesløshet og skyld.

Dette på grunn av at skitt, søppel og kriminell aktivitet ofte er assosiert med søppelcontainere.

Turner risikerer en ny domfellelse ved å be om en ny rettssak.