Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtektsdømt frikjent etter gjenopptakelse

BODØ (NTB): En 34 år gammel nordlending som i 1994 ble dømt for voldtekt, ble frifunnet i Hålogaland lagmannsrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

34-åringen brast i gledesgråt da lagrettens ordfører etter en ukes rettsforhandlinger svarte «nei» på skyldspørsmålet. Siden 7. desember 1994 har 34-åringen hatt en dom på to år og tre måneders ubetinget fengsel hengende over seg, etter at Hålogaland lagmannsrett den gang fant ham skyldig i voldtekt. I dag frikjente den samme retten ham, etter et intenst arbeid for å få saken gjenopptatt. Saken er dermed endelig avgjort, og 34-åringen kastet seg om halsen på sin gode venn og hjelper Tore Sandberg, og lot tårene strømme. Så ringte han til kona for å fortelle henne gledesbudskapet. Hun har støttet ham hele tiden.

Troverdighet

Tore Sandberg, som i 1994 fikk drapsdømte Per Liland frikjent, begynte å arbeide med denne saken få dager etter at 34-åringen ble dømt. Et nesten tre år langt arbeide for gjenopptakelse, der saken har vært innom Høyesterett to ganger, endte i august i fjor med at Høyesteretts kjæremålsutvalg - under tvil - sa ja til ny behandling. Bakgrunnen var at Sandberg gjennom omfattende privat etterforskning hadde funnet opplysninger som sådde alvorlig tvil om den fornærmede kvinnenes troverdighet. I dette arbeidet stanget han gjentatte ganger hodet mot den veggen han føler påtalemakten har utgjort.

Motarbeidet

I retten la Sandberg ikke fingrene imellom i sin karakteristikk av påtalemakten. Han mente de la ut snubletråder hele veien, og at prestisjehensyn i forhold til en avsagt dom har hindret påtaleapparatet i å ivareta rettssikkerheten. Tore Sandberg og hans klient har i kjølvannet av denne saken levert inn en rekke anmeldelser, blant annet mot de tre første statsadvokatene som håndterte den. Sandberg er særlig rystet over at Statsadvokaten i Nordland stanset en etterforskning som hadde som mål å finne ut om voldtektsdommen kunne vært avsagt på mangelfullt grunnlag.

«Atskillig å utsette»

I sitt prosedyreinnlegg fredag kom aktor, førstestatsadvokat Vidar Stensland i Troms, inn på forholdene Sandberg har kritisert. Han sa det ikke var noen tvil om at det kunne vært bedre dokumentorden i saken, og at det til og med kunne ha skjedd kritikkverdige ting, men han mente det var langt igjen til at eventuelle straffbare forhold var begått, slik Sandberg og 34-åringen hevder i sine anmeldelser av de tre statsadvokatene. I sin rettsbelæring før lagretten gikk for seg selv for å avsi kjennelse, sa førstelagmann Gaute Gregusson at det «nok har vært atskillig å utsette på den politimessige etterforskningen i saken». Førstestatsadvokat Vidar Stensland sier til NTB at det i enkelte tilfeller kan oppstå en psykologisk sperre når en rettskraftig dom er avsagt, og at det i denne aktuelle saken «kanskje hadde vært klokt å etterforske noe mer». Sandberg, som med dette for annen gang har fått frikjent en person hvis sak det ikke var vilje til å gjenoppta, etterlyser nå en egen domstol og særskilt etterforskningskompetanse for gjenopptakelsessaker.

Dissens

Da lagretten hadde avsagt sin frifinnende kjennelse, gikk de tre fagdommerne for seg selv for å konferere. Etter ti nervepirrende minutter for 34-åringen, erklærte førstelagmann Gaute Gregusson at retten godtok kjennelsen, mot hans egen stemme. Spørsmål om videre forfølging av saken ønsket den 34-år gamle nordlendingen ikke å svare på etter frifinnelsen fredag. Han mener han har brukt 1,3 millioner kroner på å få saken gjenopptatt. Han er dessuten saksøkt av den fornærmede kvinnen for 1,2 millioner, men overfor NTB sier han at tanken på en erstatning ennå ikke er tenkt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!