Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtektsdømt krever adgang til Norge

I 2011 ble mannen fra Østerrike dømt for uaktsom voldtekt og senere varig utvist fra Norge. Nå har han saksøkt staten og krever å få komme tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken kommer opp i Oslo tingrett til uka. Mannen fra Østerrike ble i januar 2011 dømt for uaktsom voldtekt etter straffelovens paragraf 192, fjerde ledd. Borgarting lagmannsrett dømte han til fengsel i ett år og tre måneder.

Utlendingsnemnda fant i august 2012 at mannen skulle utvises fra Norge for alltid. De mener mannen kan utvises fordi han utgjør en alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn, ifølge sluttinnleggene til Oslo tingrett.

- Det dreier seg om en svært alvorlig straffbar handling; en handling som i stor grad truer samfunnsordenen, skriver regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge i sitt sluttinnlegg.

- Jobben ønsker ham tilbake For å kunne utvises fra landet sier Utlendingslovens paragraf 122 at det «... hos utlendingen foreligger, eller må antas å foreligge, personlige forhold som innebærer en virkelig, umiddelbar og tilstrekkelig alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn.»

Det mener den utviste at han ikke er. Østerrikeren krever å få komme tilbake til Norge og har saksøkt den norske stat og Utlendingsnemnda.

- Han har arbeid i Norge, og arbeidsgiver ønsker ham sterkt tilbake. Han er dømt for å ha vært uaktsom og ikke for å ha brutt norsk lov med vilje. Han er EØS-borger og har rett til fri bevegelse innen Europa. Han mener det ikke er gjentakelsesfare for at han vil være uaktsom, og at det derfor ikke er lov å nekte ham innreise til Norge, skriver mannens advokat John Christian Elden i Advokatfirmaet Elden i en sms til Dagbladet.

Han sier hans klient ble frifunnet for voldtekt, men dømt for uaktsom voldtekt for å ikke ha skjønt at jenta ikke ville ha sex med ham i den situasjonen som forelå.

Tysk tolk I sitt sluttinnlegg til retten påpeker advokatfirmaet at deres klient som EØS-borger har et særskilt vern mot utvisning.

- Det bestrides at en uaktsom lovovertredelse kan indikere eller sannsynliggjøre at det foreligger en fare for at N.N vil begå ytterligere straffbare handlinger, skriver advokatkontoret.

Saksøkeren er nå bosatt i Østerrike og når saken går for Oslo tingrett til uka skal han avgi partsforklaring per telefon. Det opplyses at han han snakker noe engelsk, men det det vil bli behov for tysk tolk mens han forklarer seg, opplyses det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!