UFORUTSIGBART: Styrken i MDMA-pillene som selges er umulig å forutsi. Ifølge en fersk rapport fra Kripos er beslagsfrekvensen for MDMA økende. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
UFORUTSIGBART: Styrken i MDMA-pillene som selges er umulig å forutsi. Ifølge en fersk rapport fra Kripos er beslagsfrekvensen for MDMA økende. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

Narkotika

«Voldtektsdopet» er blitt mer populært. - Du vet ikke hva du får

Ny rapport varsler om renere stoff og større fare for overdoser.

Hundrevis av piller med «artige» logoer settes fram på bordet i Kripos sitt beslagsrom på Bryn i Oslo. Det er beslag av det narkotiske stoffet MDMA som har kommet inn til Seksjon for narkotikaanalyse. Alle beslag av narkotika som gjøres av toll, politi og Forsvaret blir sendt inn til Kripos for undersøkelser.

MDMA: Det narkotiske stoffet som er virkestoffet i extacy kommer som piller med logoer fra Snap Chat, Mastercard og andre "gøyale" logoer, men også som renere krystallisert materiale. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
MDMA: Det narkotiske stoffet som er virkestoffet i extacy kommer som piller med logoer fra Snap Chat, Mastercard og andre "gøyale" logoer, men også som renere krystallisert materiale. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Nå er det MDMA-piller med Snapchat-logo vi ser på det illegale markedet. Det kommer også i krystallisert form, sier Elisabeth Drange, som er senioringeniør på avdelingen.

I dag kom narkotikastatistikken for første halvår i 2018 og Kripos trekker fra tre viktige utviklingstrekk.

  • Store mengder hasj
  • Beslag av potente fentanyl-forbindelser
  • Økende beslagsfrekvens for kokain, GHB/GBL og MDMA.

- I dag er det få som snakker om ecstacy. Alle snakker om MDMA, men det er det samme. Virkestoffene i ecstacy er MDMA, sier Elisabeth Drange.

Risiko

HASJ: Det er i første halvdel av 2018 beslaglagt store mengder hasj. Ole-Henry Bøe er avdelingsingeniør på seksjon for narkotikaanalyse ved Kripos og pakker her ut prøver som skal til videre analyse. Foto: Øistein Norum Monsen//Dagbladet.
HASJ: Det er i første halvdel av 2018 beslaglagt store mengder hasj. Ole-Henry Bøe er avdelingsingeniør på seksjon for narkotikaanalyse ved Kripos og pakker her ut prøver som skal til videre analyse. Foto: Øistein Norum Monsen//Dagbladet. Vis mer

Ifølge rapporten er det beslaglagt cirka 19000 tabletter og omtrent fem kilo MDMA-pulver og krystallisk materiale. Kiloprisen på MDMA sammenlignes med kokain.

Siden 2010 er MDMA beslaglagt stadig oftere og i år er det en økning på 14 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Rapporten trekker fram at MDMA-produktene har generelt høy renhet, men høy og uforutsigbar renhet gjør at det er betydelig risiko for overdose.

- Du vet ikke hva du får. Styrkegraden korresponderer ikke nødvendigvis med størrelsen på pillene, sier Drange.

TILBAKE: I 2010 forsvant nesten MDMA fra det illegale narkotikamarkedet i Norge, men Kripos varsler når en betydelig økning i bruk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
TILBAKE: I 2010 forsvant nesten MDMA fra det illegale narkotikamarkedet i Norge, men Kripos varsler når en betydelig økning i bruk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Kripos lager kjemiske profiler på beslagene som gjøres og noen av stoffene kan spores tilbake til opprinnelsesland og produksjonssted.

Rapporten oppgir at produksjon hovedsakelig skjer i Nederland og Belgia. Flere av beslagene er gjort av tollvesenet, der stoffet er bestilt på det «mørke nettet».

- Vi på ecstasy-toppen i Europa og i en kritisk fase nå. Det er en formidabel økning, sier Drange.

Kraftig økning

Hun henter fram en drikkeflaske fylt med noe som ser ut som helt vanlig drikkevann. Når hun skrur av korken kjennes en svak kjemisk duft, som om vannet har stått i en gammel plastdunk i lengre tid. Ellers er det lite som minner om et narkotisk stoff med flere overdosedødsfall knyttet til seg.

BESLAG: Politiet beslagla 208 liter GHB/GBL fordelt på 362 beslag i første halvdel av 2018. Antall beslag har økt med 25 prosent sammenlignet med i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BESLAG: Politiet beslagla 208 liter GHB/GBL fordelt på 362 beslag i første halvdel av 2018. Antall beslag har økt med 25 prosent sammenlignet med i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Beslag av GHB har økt med 25 prosent i forhold til fjoråret, sier Drange. Hun beskriver GHB som flytende ecstacy. I fjor var økningen i beslag på hele 37 prosent.

Av den ferske Kripos-rapporten framgår det at politiet ser på endringene som svært store og at funnet tyder på økt popularitet og økt bruk. Til tross for antall beslag øker sammenlignet med i fjor, er beslaglagt mengde det samme.

- GHB er det vi kaller voldtekstdopet og knyttes ofte til neddoping av unge jenter, sier Drange.

Mer potent

Beslag av kokain med svært høy renhet forekommer stadig oftere, kommer det fram i Kripos-rapporten. Styrkegraden i beslagene varierer fra 20 prosent til 95 prosent, men gjennomsnittet er 66 prosent. Ifølge Kripos er det den høyeste gjennomsnittlige renhetsgraden siden 2002.

SER UT SOM VANN: GHB sammenlignes med extacy og ser ut som helt vanlig drikkevann. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
SER UT SOM VANN: GHB sammenlignes med extacy og ser ut som helt vanlig drikkevann. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

I beslagsrommet på Kripos henter Elisabeth Drange fram halvkilo tunge blokker med det hvite stoffet. Ifølge rapporten er antall beslag økende, men mengde er kraftig synkende.

- Det vi ser på disse blokkene med kokain er at de oftere er renere enn svelgekulene som ble beslaglagt mye før, sier senioringeniør Drange.

- Når stoffet er mer potent og brukerdosene blir mindre for å oppnå samme rusen, men samtidig øker faren for overdose fordi stoffet er sterkere, sier Drange.

RENERE: Kokain er renere enn siden 2002. Andre europeiske land melder også om økende renhet på det narkotiske stoffet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
RENERE: Kokain er renere enn siden 2002. Andre europeiske land melder også om økende renhet på det narkotiske stoffet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Overdoser

- Det nye er fentanyler. Det er ikke noe særlig volum å snakke om ennå, men når man ser at det er registrert flere overdoser på det bitte lille volumet vi har, så skjønner en at her har vi forbindelser vi skal være litt obs på, sier Drange.

Ifølge rapporten er fentanyler et legemiddel som benyttes ved anestesi og behandling av sterke kroniske smerte. Fentanyl-forbindelsene som er beslaglagt i Norge er kun produsert for rusformål. Legemiddelet fentanyl regnes å være 100 ganger mer potent enn morfin. Varianten Karfentanyl er 10000 ganger kraftigere enn morfin og har bare blitt beslaglagt en gang i Norge. Beslaget fulgte etter et dødsfall på grunn av en overdose av stoffet. I USA har bruk fentanyler ført til flere overdoser enn av heroin.

FARLIG: Ifølge den ferske rapporten fra Kripos er fentanyler i økende grad knyttet til overdosedødsfall, spesielt i USA. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FARLIG: Ifølge den ferske rapporten fra Kripos er fentanyler i økende grad knyttet til overdosedødsfall, spesielt i USA. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Det er ikke helt amerikanske tilstander her ennå, men vi følger ofte de samme trendene i Norge. Det er flere som dør i overdoser, enn av de som dør i skyte- og trafikkulykker til sammen i USA. Der går mange politifolk ut med motgift som en del av standardutrustningen, sier Elisabeth Drange til Dagbladet.

Drange viser fram en pose som inneholder øyendråpe- og nesesprayflasker. Stoffet kommer også i pilleform, pulver og LSD-lignende papirlapper.

- Det har vært flere dødsfall og overdoser i forbindelse med bruk av fentanyl-forbindelser i Norge, sier Drange.