Voldtektsfrifinnelse sjokkerer

En frifinnelse i en voldtektssak i Italia har skapt sterke reaksjoner.

MØTTE I RETTEN: De to partene måtte møte i retten. Nå er dommen klar. Foto: Google Streetview
MØTTE I RETTEN: De to partene måtte møte i retten. Nå er dommen klar. Foto: Google Streetview Vis mer
Publisert

En 25 år gammel mann har nylig blitt frifunnet i en voldtektssak fra 2019.

Hendelsen fant sted i den italienske byen Torino, på en bar, da den fornærmede kvinnen skulle på toalettet, skriver The Independent.

Mannen forklarte i retten at toalettdøra «sto på gløtt», og at han tolket det som en invitasjon fra kvinnen til seksuell omgang.

Han ble opprinnelig dømt for hendelsen i 2021, hvor han fikk to år og to måneders fengselsstraff. 25-åringen anket og den italienske lagmannsretten opphevet altså dommen, da retten mente situasjonen på toalettet «nettopp ga ham håp».

«Hva faen gjør du?»

«Vi kan ikke utelukke muligheten for at den unge kvinnen ga mannen håp, da hun fikk ham til å følge henne til badet og gi henne litt toalettpapir mens hun holdt døra halvåpen. En åpning som tiltalte absolutt leste som en invitasjon til å gå videre», lød avgjørelsen fra dommerne.

Påtalemyndigheten har opplyst om at de vil anke saken til høyesterett.

Den tiltalte mannens versjon av hva som var foranledningen til den seksuelle omgangen, ble benektet på det sterkeste av kvinnen.

PROTEST: Aktivister i Torino protesterer for kvinners rettigheter. Foto: Marco Bertorello/AFP.
PROTEST: Aktivister i Torino protesterer for kvinners rettigheter. Foto: Marco Bertorello/AFP. Vis mer

De to møtte hverandre som nevnt på en bar denne kvelden i 2019.

Underveis skal kvinnen ha spurt mannen om han kunne vise henne hvor toalettet var. Like etter inntraff hendelsen.

Da kvinnen vitnet i forkant av rettssaken, fortalte hun om gjentatte forsøk på å få den 25-årige mannen bort fra toalettet.

«Hva faen gjør du? Hva faen gjør du? Jeg vil ikke», forteller hun om hendelsen i et vitnesbyrd før rettssaken, ifølge den italienske avisa Corriere Torino.

Sterke reaksjoner

Frifinnelsen har skapt sterke reaksjoner i hele landet. Den blir blant annet kalt uakseptabel fra flere sentrale politikere.

«Kvinner må føle at de blir passet på for å kunne ha tillit til rettssystemet», skrev politiker Maria Edera Spadoni i en Twitter-melding like etter at dommen ble offentliggjort.

Hun legger til at slike frifinnelser gjør det vanskeligere å bekjempe kjønnsbaserte voldshandlinger, og at kvinners rettigheter blir undergravd.

Amnesty Italia peker på denne dommen som en bekreftelse på at det fremdeles finnes usunne holdninger innenfor rettsvesenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer