Voldtektsmann får støtte på Facebook

Flere samfunnstopper fra Norge med i støttegruppa.

STØTTEGRUPPE: To nordmenn ble dømt for voldtekter i Sverige i fjor. Nå får en av dem støtte på Facebook. Foto: AP/Joerg Koch
STØTTEGRUPPE: To nordmenn ble dømt for voldtekter i Sverige i fjor. Nå får en av dem støtte på Facebook. Foto: AP/Joerg KochVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):To samiske nordmenn fra Indre Finnmark ble i fjor dømt for å ha voldtatt to svenske kvinner under en samefestival i Jokkmokk i Sverige.

Nå får en av dem sympati på Facebook fra flere personer både i Sverige og Norge, melder den svenske avisa Dagens Nyheter.

Fengselsstraff Den ene nordmannen ble i mars dømt til fire års fengsel for grov voldtekt av den ene kvinnen og voldtekt av den andre kvinnen. Den andre nordmannen ble dømt til fengsel i to år for voldtekt av den ene av kvinnene. Begge mennene hevdet at kvinnen hadde sex med dem frivillig.

Nå stiller flere innflytelsesrike personer seg på gjerningsmennenes side, trass i at retten ikke fant noen grunn til å tvile på at de var skyldige i voldtektene.

Ifølge avisa har flere offentlige personer i Sverige og Norge meldt seg inn i en gruppe på Facebook som støtter én av de dømte mennene.

Sameradion, som oppdaget Facebook-gruppa, har slått fast at flere maktpersoner i Norge er medlemmer i gruppa, blant annet ansatte på sametinget og i politiet. Også journalister i NRK og en representant for kommuneledelsen i Kautokeino kommune.

Gruppa har for tiden 76 medlemmer. På gruppesiden hevdes det at det er de voldtatte kvinnenes egen feil at mannen har fått fellende dom, og at ofrene bare har vært ute etter å få seg «raske penger», melder NRK. 

- Tar ikke stilling Kommunepolitikeren Berit Marie E. Eira mener hun ikke tar stilling ved å være med i støttegruppa, skriver oddasat.se.

- Jeg ser ikke at jeg tar stilling selv om jeg følger det som skrives på facebook. Det skulle i såfall innebære at jeg ikke skulle kunne lytte på noen radiokanal eller lese i noen avis, sier Berit Marie E. Eira, som sitter i kommunestyret (Flyttsamelista) i Kautokeino kommune, til Oddasat.se.
 
Den voldtektsdømte mannen anket dommen, men fikk avslag i Högsta Domstolen. Berit Marie E. Eira har fulgt diskusjonen på støttegruppens side på Facebook har begynt å tvile på om mannen virkelig er skyldig.

- Alt som jeg har lest og fulgt i denne saken, alle bevis og vitner, alt som de påstår skal ha blitt gjort feil der. Da er det merkelig at retten ikke har gjenopptatt saken igjen, sier hun.

- Tror på dem Også Sylvia Blind, leder i Jokkmokks sameforening, medlem i Facebookgruppa, mener at begge voldtektsmennene burde slippes fri.

- Jeg tror på dem ettersom de har erkjent at de har hatt sex. Jag undrer meg over om ting har gått riktig for seg, sier hun til Dagens Nyheter.

- Jeg kan forstå at man ikke skal støtte voldtektsmenn. Men det har vært lukkede dører og sånt og man har ikke fått vite hva de egentlig har gjort, sier Blind. 

Øyvind Lorentzen, lensmann i Kautokeino synes ikke det er problematisk at en av deres ansatte har vært aktiv i støttegruppa, ettersom denne personen er ute i permisjon akkurat nå.

- Hun har per dags dato intet ansettelsesforhold hos oss. Hun er ute i permisjon og folk får selv stå for det de gjør mens de er ute i permisjon, understreker Øyvind Lorentzen overfor oddasat.se.

På nachspiel Voldtektene fant sted på en campinghytte i Jokkmokk mens kvinnene sov, ifølge dommen fra Gällivare tingsrätt. Sammen med to andre menn hadde de to samiske nordmennene leid seg inn på Notuddens camping utenfor den lille byen, i forbindelse med det årlige markedet. 

Ifølge Altaposten traff den ene av de voldtektsdømte mennene en kvinne han kjente fra før. De festet sammen og bestemte seg for å dra på nachspiel. Kvinnen ble med de to til campinghytta.
 
Den ene av mennene sovnet, mens kvinnen etter hvert ble døsig og gikk for å legge seg.

Mens hun sov kom den ene av de tiltalte inn på rommet og forgrep seg mot henne. Ifølge Gällivare Tingrett var det ikke snakk om samleie, men mannens handlinger var likevel så grove at de straffes som om det fant sted et samleie.
 
Våknet av voldtekt Samme natt traff den andre voldtektsdømte mannen en annen kvinne (19), skriver Altaposten. Hun ble også med på nachspiel på den aktuelle campinghytta, sammen med en venninne. På dette tidspunktet hadde overgrepet mot den første kvinnen allerede skjedd, og hun hadde forlatt hytta.

Den 19 år gamle kvinnen sovnet, men våknet da den ene av mennene hadde samleie med henne. Da hun forsøkte å gjøre motstand, brukte han vold mot henne og holdt henne fast mens han fortsatte voldtekten, heter det i dommen. Begge de to tiltalte beskrives av tingretten som «betydelig kraftigere enn henne».

Etter en stund kom også den andre tiltalte til. De to mennene voldtok begge kvinnen. Dette foregikk i mellom fem og ti minutter, før 19-åringens venninne kom til og avbrøt voldtekten. 

Ble forferdet Den ene kvinnen som ble voldtatt under Jokkmokks marknaden i fjor sier til SR Sameradion i Sverige at hun ble forferdet da hun oppdaget at flere samfunnstopper i Norge er med i en Facebook-gruppe som støtter en av de voldtektsdømte mennene.

— Man mister jo tilliten til at folk i Sápmi kan være objektive og profesjonelle, sier hun.

- Jeg tenker på andre jenter som opplever det samme, jenter som blir voldtatt i Sápmi etter dette. Hvordan skal de våge å anmelde og oppleve rettferdighet? spør kvinnen.