Voldtektsmann felt av DNA

Siktet for angrepene i Oslo nyttårshelgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): DNA har avslørt mannen som voldtok en kvinne og forsøkte å voldta og kvele en annen, natt til nyttårsaften på Grønland i Oslo.

- Mannen ble tatt DNA-prøve av i en annen sak, og dermed kunne vi knytte ham til voldtekten og voldtektsforsøket, sier politiadvokat Sjak Haaheim.

27-åringen er irakisk statsborger og er siktet for voldtekt av en kvinne i Motzfeldtsgate 0440 natt til nyttårsaften i fjor. En time tidligere hadde han forsøkt å voldta og drepe en kvinne i Scweigaardsgate. Han tok kvelertak på henne som var så kraftig at kvinnen måtte få umiddelbar legehjelp.

Det var blant annet DNA-funn på halsen hennes som førte til at mannen kunne knyttes til ugjerningene.

- Så vidt jeg kjenner til er det uvanlig å finne DNA fra et menneske på et annet menneske i levende live, sier Haaheim.

DNA-testet i annen sak

Mannen er for noen år tilbake bøtelagt for plagsom oppførsel mot en kvinne, men i følge Haaheim hadde politiet den gang ikke nok å gå på til å ta DNA-prøve av mannen.

- Saken forteller noe om at det er behov for utvidelse av DNA-registeret, sier Haaheim.

- I denne saken hadde vi stått uten spor uten DNA-beviset.

Den siktede har sittet fire uker i varetekt og ble i retten i dag varetektsfengslet for fire nye uker. Han nekter for all kjennskap til saken da DNA-bevisene ble fremlagt.

- Påtalemyndigheten vil ha mannen i varetekt til saken kommer opp, sier Haaheim.

Det gjenstår fremdeles noe etterforskning før mannen kan stiles for retten.

Overfallsvoldtekter vanskelige

Så langt har ikke politiet mistanke om at han står bak flere av de uoppklarte voldtektssakene i hovedstaden, men det sjekkes nå rutinemessig ut.

- Overfallsvoldtekter er spesielle i den forstand at det stort sett ikke er kjennskap mellom offer og gjerningsmann. Det skjer ofte om natta og alkohol og rusmidler er ofte involvert. Det er sterkt traumatiserende for offeret, og det er ofte vanskelig å gi signalement.

Haaheim understreker viktigheten av at offeret kommer seg raskt til voldtektsmottak, slik at bevis kan sikres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer